Sistemul hidrofor cu pompă submersibilă


La sfîrşitul primului episod din «Povestea unui hidrofor „adus pe lume” de un… „Dorel”» vă promiteam că

[…] într-o altă „poveste”, vă voi prezenta avantajele unui sistem hidrofor cu pompă submersibilă în faţa celui monobloc cu pompă de suprafaţă.

Şi cum „promesse oblige” (vorba românului 🙂 ), mi-am făcut timp şi am pus pe „hîrtie” cîteva cuvinte. Sper să vă fie de folos…

Sistemele hidrofoare sînt ansambluri de componente hidraulice (dependente între ele) care asigură presiunea necesară în reţelele de distribuţie a apei.

După tipul pompei folosite, sistemele hidrofoare pot fi de două feluri:
– cu pompă de suprafaţă (cea care lucrează în afara apei)
– cu pompă submersibilă (cea care lucrează scufundată în apă)

Cea mai cunoscută variantă de sistem hidrofor este cea monobloc cu pompă de suprafaţă (consacrată sub denumirea de „hidrofor”) şi este ilustrată în imaginea de mai jos.

sistem hidrofor monobloc cu pompă de suprafaţă, complet echipat

Popularitatea acestei variante se datorează, în primul rînd, preţurilor mici la care poate fi cumpărată, iar în al doilea rînd, uşurinţei de punere în funcţiune. În general, acest sistem se amplasează într-un cămin.

Eu mi-am propus să vă supun atenţiei varianta sistemului hidrofor cu pompă submersibilă. Este mai rar întîlnită şi folosită pe plaiurile noastre mioritice, tocmai din cauza faptului că, deşi are multe avantaje importante faţă de varianta de sistem hidrofor monobloc, acestea nu sînt cunoscute de către potenţialii utilizatori/beneficiari. Pentru a aduce o rază de lumină asupra acestui subiect aflat, pe nedrept, în penumbră pentru unii sau chiar în obscuritate pentru alţii, voi enumera mai jos, într-o ordine aleatoare, cîteva (probabil cele mai evidente) dintre atuurile acestei variante:
a. zgomotul aproape inexistent, datorită faptului că principala sursă de zgomot (pompa) este scufundată în apă
b. posibilitatea de a alege atît pompa independent de capacitatea rezervorului presurizat, cît şi invers
c. randamentul, fiabilitatea şi performanţele superioare în exploatare
d. nu există probleme cu amorsarea pompei
e. nu există probleme cu răcirea pompei, pentru că această lucrează sub apă
f. nu există probleme cu cavitaţia
g. nu necesită cămin, acest lucru însemnînd:
– economii la materiale, manoperă etc.
– nu există probleme cu ingheţul apei în instalaţie, precum în cazul căminelor executate defectuos (adîncime prea mică şi/sau termoizolare necorespunzătoare) sau la care se poate uita deschis capacul de vizitare
– nu există probleme cu inundarea căminului
– nu există probleme cu inevitabilul condens din interiorul căminului
– nu există probleme cu disimularea căminului sau chiar a sistemului, pentru că la un cămin este necesar un capac de vizitare care va „trăda” existenţa căminului şi care, mai mult ca sigur, nu va fi estetic
Şi poate că mai sînt şi altele aspecte care, pe moment, îmi scapă…

Minimul de componente care intră într-un sistem hidrofor cu pompă submersibilă este compus din pompa submersibilă, presostatul, conductele pentru transportul apei, fitingurile pentru cuplarea acestora.

schemă sistem hidrofor cu pompă submersibilă – varianta minimă,
pentru funcţionare pe termen scurt, în caz de avarie

Conform schemei de mai sus, sistemul poate funcţiona, dar  NU VĂ RECOMAND o astfel de abordare a problemei (decît în caz de avarie şi doar pentru un timp cît mai scurt).

Schema de principiu a unui sistem hidrofor cu pompă submersibilă obişnuit, arată precum cea din imaginea de mai jos:

schemă sistem hidrofor cu pompă submersibilă – varianta comună,
pentru funcţionare şi utilizare obişnuită

Dacă însă vă doriţi un sistem hidrofor cu pompă submersibilă „full options”, atunci va trebui să folosiţi, ca punct de plecare, următoarea schemă:

schemă sistem hidrofor cu pompă submersibilă – varianta „full options”,
pentru funcţionare şi utilizare optimă

În acest ultim caz, o parte dintre componentele instalaţiei sînt opţionale, în funcţie de ceea ce doriţi să obţineţi cu acest sistem hidrofor.

Concluzii:
– dacă aveţi posibilitatea să alegeţi, nu ezitaţi nici o clipă în a opta pentru varianta de sistem hidrofor cu pompă submersibilă;
– pentru a afla care vor fi componentele unui astfel de sistem în cazul Dvs. particular, apelaţi întotdeauna la un specialist în domeniu.

Cred că cele de mai sus sună destul de sec, dar cred că este inevitabil atunci cînd este vorba de chestiuni tehnice. Am să mă gîndesc dacă să intercalez sau nu şi altfel de „poveşti” printre cele tehnice, adică din cele care nu au legătură directă cu instalaţiile, ci cu dorinţa de a face cîte ceva cu propria-ţi mînă, cu bricolajul, cu micile lucrări de pe lîngă casă…

Toate cele bune! Pe curînd!

86 de gânduri despre „Sistemul hidrofor cu pompă submersibilă”

  1. Domnule, orice gaz se dizolva in orice lichid daca se trece peste o anumita valoare a presiunii. Acea valoare este in functie de componența cuplului gaz+lichid (si e influentata si de temperatura, dar sa nu intram in teorie). Un vas de expansiune clasic, cu membrana, foloseste o proprietate a gazelor, de a-si modifica foarte mult volumul odata cu cresterea presiunii. Cand pompa introduce apa in sistem si creste presiunea, in spatele membranei aerul este comprimat tot mai mult, reducandu-si volumul, pana la o limita la care gazul (pentru aer avem azot si oxigen) trece in stare lichida. Doar ca asemenea presiuni de sute de atmosfere nu vor fi atinse niciodata in un sistem hidraulic rezidential, nu sunt posibile. Oricum, pe ambele fete ale membranei de cauciuc presiunile sunt identice. Cand presiunea in lichid scade prin deschiderea catre un spatiu cu presiune mai scazuta (1atm, in cazul deschiderii unui robinet) se petrece fenomenul invers. Cantitatea de aer din spatele membranei este aceeasi, doar ca acum pe masura ce scade presiunea exercitata de lichid prin intermediul membranei elastice, va ocupa un volum tot mai mare. In cazul in care acea membrana de cauciuc nu exista, se adauga fenomenul suplimentar al dizolvarii gazelor in lichid. Concret, pe masura ce creste presiunea apei in vas, va creste si presiunea aerului captiv acolo iar o parte tot mai mare din acest aer va fi dizolvata in apa. In momentul in care presiunea scade, se va petrece fenomenul invers, in care apa va ceda aerul, sub forma de mici bule, catre punga de gaz captiv. Problema este ca in momentul in care apa sta sub presiune mai multa vreme, aerul dizolvat va părăsi zona de contact aer/apa si se va repartiza uniform in intreaga masa de apa avuta la diapozitie. Viteza cu care se intampla acest fenomen depinde de volumul total de apa cuprins in instalatie, de sectiunea diverselor zone ale instalatiei etc. Dar sa resupunem ca nu are timp sa difuzeze dincolo de piesa de legatura la vasul de expansiune. Adica aerul dizolvat se gaseste repartizat uniform in tot vasul de expansiune fara membrana. Cand presiunea lichidului scade, cel mai rapid scade si volumul de lichid din vasul de expansiune, pana cand presiunea atinge valoarea la care e setat presostatul sa porneasca pompa. O mica cantitate din aerul dizllvat nu apuca sa treaca iarasi in stare gazoasa in interiorul vasului de expansiune ci este antrenat prin racord in sistemul de circulatie si trece in gaz pe acolo (adica apar bule de gaz in tevi, ceea ce nu e o problema decat in cazuri extrem de particulare). Astfel, la fiecare ciclu o mica cantitate de aer va parasi acea pernă de gaz captiv si aceasta isi va reduce volumul pana la zero. Atentie si la alt fenomen: aerul pe care il introducem in vasul de expansiune are o anumita cantitate de vapori de apa. Cand creste presiunea, acesti vapori condenseaza si vasul incepe sa se corodeze pe interior. Cat de repede termina de corodat, depinde de fabricant…

  2. Salutare ,am o fantana in care am o pompa submersibila. La iesire ,in camin ,pe coloana de apa am montat presostatul urmat de un butoi de bere ,de inox,montat cu gura in jos ,de 50 litri.Mai departe coloana se continua spre gradina si spre casa Tot ansamblul functioneaza de trei ani exact ca un hidrofor ,presostatul pornind si oprind pompa intre 1.2 si 2.8 bari.
    Vad pareri ca daca nu exista membrana de cauciuc, aerul ,atunci cand se comprima in partea de sus a butoiului ,s-ar dizolva in apa!Nu mi s-a intamplat sa raman fara acea perna de aer niciodata.Mentionez ca butoiul nu este gaurit in fund pentru a-i monta valva auto ,in ideea de a da la pompa daca vreodata voi ramane fara acea perna de aer.Este asa cum a fost folosit pentru bere.doar ca este montat cu gura in jos pe coloana de apa.
    Intrebarea este : oare vreodata chiar se va intampla sa se dizolve aerul in apa si sa se umple butoiul complet,astfel incat nu va mai exista perna de aer in partea de sus a butoiului?

  3. Salut, eu am o pompa cu snec in sistem hidrofor si dupa 2.5 ani mi s-a rupt acel cuplaj cauciucat intre motor si snec, l-am schimbat
    si acum da semne din nou ca ar fi defect, am un sistem automat care imi monitorizeaza timpul de functionare al pompei dar in acelasi timp si presiunea din sistem si genereaza o alarma dupa un timp, care ar putea fi problema, presostatul electronic este reglat intre 1,35 si 2.35 bari, multumesc

  4. Buna ziua. am o noua problema: pompa din sistemul hidrofor NU mai ridica presiunea. Fenomen a aparut cam acum 2 luni. Am tot reglat presostatul, scazand presiunea maxima, gradual in cele 2 luni, de la 3.5 pana la 2.0 bar. Asta se traduce prin porniri si opriri mai dese ale pompei (in special sambata si duminica cand ajungem la locatie), iar in conditiile in care nu reglez presiunea(SCADERE), pompa merge in continuu. Care este motivul ???

  5. Ma intereseaza sistemul d-voastra pompa sumersibila cu butoi fara membrana. Am un butoi de 80 de l fara membrana. Apa intra in partea de jos si iese tot pe acolo la acelasi nivel. As vrea sa-l momntez deoarece m-am saturat de schimbat membrane, dar am si aici o nelamurire. La acest butoi fara membrana presiunea se face cu ajutorul aerului „prins „intre apa si pereti butoiului. Daca reglez presostatul de ex. la 1 cu 3, in cazul in care se opreste curentul si dau drumul la un consumator va scade presiunea pana aproape de 0 dar iesind si aerul din butoi. Cand revine curentul nu este mai putin aer in butelie sau aproape deloc? si trebuie sa introduc iar aer ?Poate gresesc cu ceva dar nu prea inteleg sistemul acesta fara membrana, la membrana exista aceasta problema ca aerul este ” prins” intre pereti butoiului si exteriorul membranei. Dezavantajul este ca trebuie sa mai inlocuiesti membrana din cand in cand, de aceasta m-ar interesa acest sistem, dar daca trebuie sa am grija presiuni… ies tot acolo. Multumesc!

      1. butoiul este chiar langa gura putului. Este un camin cam la 2.5 m in pamant. Din butoi iese apa si o ridica pana la cota 0 merge orizontal cam 10 m pana lin casa unde alimenteaza parteru si un solar nepresurizat depe casa.

        1. La această cotă, atunci cînd nu aveți energie electrică dar folosiți apa, aerul nu va ieși din „butoi”. Dar, la acest sistem (fără membrană), în timp, aerul din „butoi” va intra, încet-încet, în apă… așa că acea pernă de aer va trebui refăcută din timp în timp. La ce interval? Nu știu să vă răspund… unii spun că la 1-2 luni de zile, cel la care am făcut lucrarea spune că la 5-6 luni de zile.

              1. pai daca nu se duce in punctul cel mai de sus ( asa cum cred eu, dar poate gresesc ), atunci aerisitoarele automate de la instalatia termica de ex. la mine acasa instalatorul mi-a pus aerisitoarele mai sus decat caloriferele, conductele si centrala, sa iasa aerul singur. Aici nu este acelasi principiu? Multumesc!

  6. Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect racordand la o pompa de suprafata de apa de 1,5 toli pe care am primit-o,atat absorbtia cat si refularea din furtunele pe care le am de 1 tol.Va multumesc.

      1. Salutare ,am o fantana in care am o pompa submersibila. La iesire ,in camin ,pe coloana de apa am montat presostatul urmat de un butoi de bere ,de inox,montat cu gura in jos ,de 50 litri.Mai departe coloana se continua spre gradina si spre casa Tot ansamblul functioneaza de trei ani exact ca un hidrofor ,presostatul pornind si oprind pompa intre 1.2 si 2.8 bari.
        Vad pareri ca daca nu exista membrana de cauciuc, aerul ,atunci cand se comprima in partea de sus a butoiului ,s-ar dizolva in apa!Nu mi s-a intamplat sa raman fara acea perna de aer niciodata.Mentionez ca butoiul nu este gaurit in fund pentru a-i monta valva auto ,in ideea de a da la pompa daca vreodata voi ramane fara acea perna de aer.Este asa cum a fost folosit pentru bere.doar ca este montat cu gura in jos pe coloana de apa.
        Intrebarea este : oare vreodata chiar se va intampla sa se dizolve aerul in apa si sa se umple butoiul complet,astfel incat nu va mai exista perna de aer in partea de sus a butoiului?

Lasă un comentariu