Un hidrofor cu pompă submersibilă


În această “poveste” mi-am propus să vă prezint “paşii” pe care i-am făcut pentru a realiza un sistem hidrofor cu pompă submersibilă, amplasat într-un cămin hidrofor din imediata apropiere a fîntînii. Deşi calitatea pozelor nu este cea pe care am dorit-o, sper ca totalitatea informaţiilor pe care le veţi găsi aici să vă facă să treceţi mai uşor peste acest mic neajuns. Acestea fiind spuse, să înceapă “povestea”!

“A fost odată, cînd a fost, că, dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti.”

Mai întîi am analizat situaţia de la faţa locului.


fîntîna şi căminul hidrofor

fîntîna (în interior)

căminul hidrofor (în interior)

După cum se poate vedea, fîntîna este una realizată cu tuburi de beton şi chiar lîngă fîntînă, lipit de ea, este amplasat căminul viitorului sistem hidrofor. În interiorul acestuia trebuie remarcate următoarele:

- în peretele dinspre fîntînă, cu ajutorul unei bucăţi de polistiren introduse în cofraj înainte de turnarea betonului, a fost lăsat un loc pentru trecerea conductei pentru apă şi a firelor electrice pentru pompa submersibilă şi pentru întrerupătorul plutitor

locul lăsat pentru trecerea conductei de apă şi a cablurilor electrice

- pe peretele dinspre casă există un circuit electric care duce la două prize cu împămîntare, aplicate, una dintre ele fiind pentru alimentarea cu energie electrică a pompei submersibile

prize electrice 230 V

- în căminul hidroforului intră două conducte: una prin care, în viitor, va veni apa din reţeaua locală de distribuţie şi alta prin care apa va ajunge de aici în casă

conductele care intră în căminul hidrofor

În continuare, în funcţie şi de doleanţele proprietarului, am stabilit schema hidraulică de principiu a sistemului hidrofor cu pompă submersibilă. Pentru o mai bună informare a cititorilor acestui articol, am concretizat schema în schiţa de mai jos.

schema sistemului hidrofor cu pompă submersibilă

În funcţie de această schemă şi de componentele pe care proprietarul le avea deja, am făcut lista cu ce mai trebuie şi, mai apoi, cumpărăturile. Totalitatea componentelor se pot vedea în poza de mai jos.


componentele sistemului hidrofor cu pompă submersibilă

După această sumară organizare, am trecut la treabă. Am început cu realizarea trecerii dintre căminul hidroforului şi fîntînă. Am făcut acest lucru cu ajutorul unei carote cu pastile vidia, montată pe o maşină de găurit cu percuţie. Cred că pozele sînt destul de explicite.


carota montată pe maşina de găurit cu percuţie


executarea trecerii dintre căminul hidrofor şi fîntînă


străpungerea tubului de beton al fîntînii

A urmat apoi echiparea pompei submersibile. Puteţi observa cum am ataşat de pompa submersibilă întrerupătorul plutitor, şnurul pentru suspendare şi conducta de apă, prin intermediul unui racord de compresie, al supapei de sens şi al unei reducţii.


pompa submersibilă, reducţia, supapa de sens şi
racordul de compresie gata de a fi montate


pompa submersibilă, reducţia, supapa de sens
şi racordul de compresie montate


pompa submersibilă cu şnurul pentru suspendare şi întrerupătorul plutitor


conducta montată prin intermediul racordului de compresie

În continuare am fixat cîrligele de care vom agăţa şnurul cu care va fi suspendată pompa submersibilă.

cîrlig (vedere din interiorul fîntînii)

cîrlig (vedere din exteriorul fîntînii)

Următorul pas a fost prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor. Etapele acestei operaţiuni sînt prezentate în pozele ce urmează.

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (1)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (2)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (3)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (4)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (5)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (6)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (7)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (8)

După aceea, am trecut la coborîrea pompei submersibile în fîntînă şi fixarea ei pe poziţie.

coborîrea pompei submersibile în fîntînă

fixarea pompei submersibile pe poziţie

Apoi a urmat cuplarea “la rece” a următoarelor componente: robinet de separare, teu, capac filtru impurităţi, piesă “5 căi”, presostat, manometru, racord antivibrant, încă un robinet de separare, încă un teu şi încă două robinete de separare, cu racordurile de compresie aferente.

pregătirea componentelor pentru cuplare

După cuplarea “la rece” şi verificarea corectitudinii amplasării ansamblului în căminul hidrofor, s-a realizat cuplarea etanşă a componentelor enumerate mai sus. Pentru etanşare am folosit şnur de etanşare Loctite.

cuplarea etanşă a componentelor

Apoi am montat acel ansamblu de componente pe peretele căminului. După ce s-a dat gaura de trecere a conductei de apă pentru consumatorii externi, la ansamblul de componente s-au cuplat următoarele conducte de apă:
–         cea care aduce apa din fîntînă
–         cea care va aduce apa din reţeaua locală
–         cea care duce apa în casă
–         cea care duce apa la consumatorii externi


gaura de trecere a conductei pentru consumatorii externi

imagine de ansamblu din interiorul căminului hidrofor (1)

imagine de ansamblu din interiorul căminului hidrofor (2)

Şi uite-aşa, am ajuns şi la momentul în care îşi face “intrarea în scenă” acumulatorul hidraulic.


acumulator hidraulic

Înainte de a-l monta în căminul hidroforului, am procedat la verificarea presiunii de preîncărcare şi aducerea ei la valoarea recomandată pentru lucrul în sistem hidrofor. Pentru aceasta, am desfiletat capacul ce protejează ventilul…


acumulator hidraulic cu capacul ventilului desfiletat

.. şi am cuplat la el un mic compresor auto.


compresor auto cuplat la ventilul acumulatorului hidraulic

Cum manometrul arăta 2,5 bari, am mai scos din aer pînă cînd presiunea a ajuns la valoarea de 1,5 bari. Am înfiletat la loc capacul ventilului şi a urmat montarea acumulatorului hidraulic în cămin…

montarea acumulatorului hidraulic în cămin

… şi cuplarea lui, prin intermediul racordului antivibrant, la restul sistemului hidrofor.

acumulatorul hidraulic cuplat la sistemul hidrofor

Şi a venit şi rîndul presostatului. Mai întîi am realizat conexiunile electrice necesare…

conexiunile electrice în presostat

… iar mai apoi a fost montat pe piesa “5 căi”.

presostatul montat în sistemul hidrofor, pe piesa “5 căi”

Am montat cartuşul filtrant şi paharul filtrului de impurităţi.

sistemul hidrofor gata de a fi pus în funcţiune

S-a mai făcut o ultimă verificare a întregului sistem hidrofor şi s-a alimentat cu energie electrică.

sistemul hidrofor alimentat cu energie electrică

Pompa submersibilă a început să funcţioneze şi a introdus apa în întreaga instalaţie. Cînd presiunea apei a ajuns la 2,8 bari, presostatul a comandat întreruperea alimentării cu energie electrică a pompei submersibile.

presiunea apei din instalaţie la oprirea pompei submersibile

Se poate vedea cum, datorită faptului că apa din fîntînă era destul de rece, paharul filtrului de impurităţi a făcut condens.

condens pe paharul filtrului de impurităţi

Pentru a verifica cum porneşte sistemul, am lăsat apa să curgă prin robinetul dublu serviciu. Pompa submersibilă a pornit atunci cînd presiunea din sistem a coborît la 1,5 bari.

conducta de apă şi robinetul dublu serviciu pentru consumatorii externi

După cîteva zile am revenit pentru verificarea sistemului hidrofor şi pentru două mici modificări: a fost adăugat un robinet de separare pe conducta ce duce la robinetul dublu serviciu…

robinet de separare pe conducta pentru consumatorii externi

… şi s-a montat o ţeavă metalică pentru protecţia mecanică a aceleiaşi conducte.


conducta pentru consumatorii externi
protejată cu o ţeavă metalică

Şi astfel am ajuns la sfîrşitul “poveştii”. Sper să vă fie de folos.

“Ş-am încălecat pe-o şa, ş-am spus povestea aşa.”

Toate cele bune! Pe curînd!

43 thoughts on “Un hidrofor cu pompă submersibilă

 1. In acest moment am un hidrofor in camera tehnica la 15 m distanta de put (6 m adancime, 20 cm diametrul, curent electric in apropiere). Traseul put – casa e la 1 m sub pamant si izolat .. .deci nu se pune problema sa il dezgrop sau sa umblu la el. Ma gandeam sa inlocuiesc actualul hidrofor clasic (care fiind in casa face zgomot …. si nu tocmai de neglijat) cu o pompa submersibila cuplata cu presostat, manometru si vas de expansiune.
  Curentul fiind langa put as pune presostatul chiar in put ca sa nu trag cablu de curent 15 m intre put si camera tehnica, dar vasul de expansiune sa ramana tot in camera tehnica unde e ferit de inghet (sa sap acum camin pentru put …. nu ma prea incanta ideea).
  Credeti ca punerea presostatului in put si vasul de expansiune la 15 m distanta de el va functiona? va afecta performanta ?
  Si inca o intrebare … daca am 2 vase de expansiune de 25 l le pot lega in serie si sa se comporte ca un vas de 50 l ? Eu asa vad .. .dar poate neavand experienta in domeniu imi scapa ceva :)
  Multumesc anticipat !

 2. buna-ziua ! distanta de la fantana si pana la casa este de aproximativ 100 m;pot sa pun un hidrofor in aceste conditii ?
  va multumesc

 3. Buna seara. Am ajuns si eu la etapa in care trebuie sa-mi montez o pompa in fantana dar aici apar problemele legate de genul: de unde cumpar, ce firma, ce putere, ce pret? Am fost in bazar si am gasit o pompa QGD3-120-1.1kw la 170 lei cu plutitor, ieftin zic eu fata de 5-6-900 lei in magazinele mari. Merg in unul dintre aceste magazine si gasesc pompe romanesti la 600 lei dar vanzatorul imi spune ca nu ma sfatuieste sa le cumpar deoarece au probleme destul de multe dintre aceste pompe ce vin in garantie. Acum ma gandesc ca mai degraba cumpar o chinezarie ce o voi schimba la 2 ani decat una de 3, 4 ori mai scumpa cu care se pare ca e posibil sa fie tot cu probleme. Fantana mea are 10 m pana la apa si 6 m cu apa, mai am un traseu de aproximativ 15m pana la intrarea in casa si inca cativa m pe parter si etaj. Ce sfat imi puteti da legat de aceste pompe? Multumesc.

  • Bună seara ! Am o asemenea pompă de 500 W (din acelea din inox cilindrice). Are 2 ani de funcționare, este montată la 15 m adâncime aproape de fundul fântânii, deocamdată fără probleme.
   Important !
   1. Pompa am legat-o de un băț mai gros la aprox. 80 cm de capătul lui de jos și astfel am evitata lovirea ei de pereții fântânii sau scufundarea în mâlul de pe fund.
   2. Imediat după pompă am pus o supapă de sens (cu clapă pentru fiabilitate) pentru a evita golirea circuitului spre fântână.
   3. Până la ieșirea din fântână țeava PHD utilizată e dn 32 (1 ”) pentru a nu opune rezistență imediat de la ieșirea din pompă.
   4. Spor la lucru !

   • Multumesc pentru sfaturile date. Inteleg ca pompa este chinezeasca, de bazar, asa este? Daca da, mai tii minte cateva detalii despre ea? Omul din bazar ma sfatuia sa pun pompa intr-o galeata cu supapa, de aia ingusta pentru a proteja pompa de nisipul din fantana si alte posibile probleme.

    • Pompa e chinezeasca cu flotor, am dat 160 lei pe ea atunci, cum spuneam, am legat-o de un băț mai gros de vreo 2m lungime, am pus ceva benzi de cauciuc între ea și băț; până acum funcționează bine, la vară în iulie are 2 ani. Cam atât…
     PS: Apropos de ideea celui din bazar… De ce n-ar intra nisip în găleata de acel tip ? Și cu eviți ca pompa să se lovească de găleată ? Cred că ideea cu bățul e bună.

 4. Buna ziua!
  Vin la dumneavoastra cu nevoia unui sfat: unde este mai bine sa fac un camin hidrofor, langa fantana sau langa casa? Distanta de la fantana la casa este de apx. 25 de metri si doresc sa folosesc un sistem asemanator celui prezentat de dumneavoastra: pompa submersibila tricomserv 1000. Intre fantana si casa exista si o diferenta de nivel de apx. 1,5m fantana fiind in “amonte” de casa.
  Multumesc!

   • Multumesc pentru raspunsul prompt!
    Dar daca nu folosesc un camin, unde as putea asambla tot sistemul? Nu am o camera tehnica in casa si nici beci. Ma gandesc ca daca il montez in bucatarie este posibil sa fie un oarece disconfort creat de spatiul pe care il ocupa tot ansamblul?

 5. Va salut.Am facut un sistem pompa sumersibila hidrofor dupa schema dvs,insa am niste probleme:intre doua porniri imi curg cam 10l de apa tinand cont ca vasul este de 50l ar trebui sa curga cam 20 -25 l apa din cate am inteles(mentionez : pp=1.4bari, po=3 bari,vas tampon=1,5 bari,pompa 1kw,debit ,2,5 mc/h,adaincime fantana 20m),dupa vre-o 25 l de apa scade presiune la robinet vizibil sub cea de pornire,pompa mergand continuu fara a reusi sa mai ridice presiune,insa am observat pe manometru ca scade de la 3 la 2 atm imediat la deschide robinetului,iar de la 2 la 1,4 constant.Este normal sa curga doar 10lL intre porniri? problema care credeti dvs. ca ar fi ?pompa,presostatul,vasul tampon?

  VA multumesc!

 6. Super tutorial, multumim frumos !
  Cateva nelamuriri din partea mea. Eu am conectat supapa de sens, inainte de piesa cu 5 cai. Imi dau seama ca varianta ta are mai multa logica, crezi ca pot sa folosesc momentan asa cum am montat, macar pana imi fac drum sa iau reductorul ?
  Presostatul am vazut ca l-ai lasat cu setarile din fabrica, eu mi-am bagat nasul si acolo si acum opreste pe la 3,8 bari.Crezi ca solicit pompa prea mult asa? (pompa chinezeasca de 5 mc)
  Multumesc anticipat !

 7. Salut,
  Ma intereseaza si pe mine cum pot face un sistem hidrofor din urmatoarele componente:
  –pompa sumersibila aproximativ 5000 l /h–existenta
  –bazin 200 l(butoi de tabla 4mm grosime)–existent

 8. va salut, eu il loc buteliei de hidrofor am pus o butelie de gaz normala cu robinetul in jos formand perna de aer direct din presiunea pompei sumersibile, merge perfect

 9. Felicitari pentru modul pedagocic de redactare a tutorialelor.
  Am avut de curand experienta cu Dorei, unii chiar recomandati, fara manometre, aparate de masura etc.
  Intrebare: Am un vas de expansiune de 100 l, pompa este Tricomserv impinge la 110m si are un debit de 2.5mc/h (sper sa nu gresesc) si instalatia deserveste gradina si casa (P+M).
  Pentru a exploata la maxim capacitatea vasului de expansiune (independenta in functionare), ce presiuni recomandati pentru:
  -presostat: presiune minima de pornire Pp si si de oprire Po
  -presiunea in vasul de expansiune (acumulatorul hidraulic)
  Va multumesc anticipat.

 10. Va salut. Am montat de curand un hidrofor cu pompa submersibila si nu reuseste sa faca presiune. Fata de schema dumneavoastra, eu am pus supapa unisens in fata piesei cu 5 cai, nu imediat deasupra pompei. Aceasta sa fie cauza? Mentionez ca am 1,6 bari in vasul de expansiune. Pompa este PS17(Tricomserv) , luciul apei este la 10m si pompa la 3m mai jos. Multumesc anticipat.

 11. Cum se poate monta un plutitor electric daca nu mai este loc si pentru el in put? Pompa are diametrul de 100mm, iar putul are 115mm.

 12. Sa va dea Dumnezeu sanatate pentru tutorialele pe care le faceti! Ca ne-au scos dintr-o mare belea… Cu hidroforu’, bineninteles! Dupa doua zile fara apa, in care ni s-au perindat tot felul de Dorei prin caminul de hidrofor, care mai de care cu cel putin cate o idee nastrusnica, am pus mana pe studiat schema hidraulica, am cumparat ce ne lipsea sau ce nu mai putea fi folosit, ne-am suflecat manecile, am urmat pas cu pas indicatiile din tutorial si… in patru ore am avut APA! Si cu o instalatie frumos pozata, cu toate componentele usor accesibile. O minunatie! Multumim tare, tare mult!

  • Felicitări!
   Principalul merit este al Dvs., dar nici nu ştiţi cît m-am bucurat cînd am citit cele de mai sus! Nu cred că există satisfacţie mai mare pentru cei ca mine, cu astfel de bloguri, decît să vadă că au putut fi de folos dînd o mînă de ajutor (chiar dacă este una virtuală), cu care a putut fi rezolvată o problemă serioasă. Mulţumesc din suflet pentru mesajul Dvs.!

 13. Buna Ziua si respect pentru tutoriale. Intrebare: Care este rostul robinetului dublu serviciu? Pompa este comandata de presostat, care din cate vad eu este dupa robinetul dublu serviciu, deci teoretic el ar functiona doar cand se umple acumulatorul hidraulic. Sau imi scapa ceva?

  • Bună ziua! Robinetul dublu-serviciu este componenta nr. 7 din schema postată. El este amplasat pe circuitul apei spre consumatorii externi (gazon, grădină etc.). Are un conector rapid pentru cuplarea unui furtun care să transporte apa în zona dorită şi poate fi folosit atît pentru reglarea circulaţia apei pe acest traseu, cît şi pentru reducerea presiunii apei din instalaţie. El va funcţiona în acelaşi regim ca şi robinetele consumatorilor interni.

   • Mii de scuze, insa eu tot nu inteleg, cum va curge apa pe acel robinet (cishmea). El este amplasat inaintea presostatului care comanda pompa, presostat care porneste pompa doar cand scade presiunea in rezervor. Insa cum ud eu gradina, cand consumatorii interni nu consuma, deci pompa nu trage apa, pentru ca presostatul nu o porneste? Cum porneste pompa?

    • Pompa va porni atunci cînd presostatul o va alimenta cu energie electrică, adică atunci cînd presiunea din sistemul hidrofor scade sub valoarea reglată în presostat pentru acest lucru (în general cam 1,4-1,5 bari). Şi cînd scade presiunea în sistemul hidrofor? Atunci cînd avem un consumator deschis (fie el în interiorul casei, fie în exteriorul ei) sau în eventualitatea că există o pierdere accidentală de apă a sistemului hidrofor.
     În concluzie, atunci cînd deschid robinetul exterior, apa aflată sub presiune în sistemul hidrofor va fi împinsă în afară, acest lucru ducînd la scăderea presiunii din sistemul hidrofor, iar scăderea presiunii sub valoarea reglată în presostat va duce la închiderea contactelor electrice ce determină pornirea pompei submersibile.

    • Presiunea nu se află doar în acumulatorul hidraulic ci pe tot circuitulde la supapa de sens spre consumatori. Trebuie să ”percepeți” acumulatorul hidraulic tot ca pe un consumator și veți înțelege.

    • Nu are nici o importanta unde se afla pe traseu cismeaua. Presiunea e aceeasi si inaintea acumulatorului hidraulic si dupa. Teoretic putea fi amplasata si imediat dupa supapa de sens. Iar acumulatorul hidraulic poate fi montat si in bucatarie, daca vrei. Chiar nu are nici o importanta unde sunt amplasate componentele in sistem.

 14. Man, ai facut un super tutorial despre subiectul acesta. As propune sa-l pui si pe vys blog cred ca pe multi i-ar intersa subiectul asta. Multumim si mai asteptam si altele. Eu lucrez intr-un magazin de bricolaj si multi sunt interesati de forma asta de alimentare cu apa (hidrofor cu pompa submersibila). Multumim de aceste informatii pretioase.

   • Imi poti da ceva detalii despre cum legi intrerupatorul plutitor la reteaua electrica de pompa submersibila ca nu prea se intelege din imagini. Si cum se face legatura electrica cu presostatul. Vine cablul de la pompa submersibila in presostat si presostatul se alimenteaza de la curentul de la priza de alimentare, sau cum ca eu cam asa imi imaginez ca ar fi.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s