Un hidrofor cu pompă submersibilă


În această „poveste” mi-am propus să vă prezint „paşii” pe care i-am făcut pentru a realiza un sistem hidrofor cu pompă submersibilă, amplasat într-un cămin hidrofor din imediata apropiere a fîntînii. Deşi calitatea pozelor nu este cea pe care am dorit-o, sper ca totalitatea informaţiilor pe care le veţi găsi aici să vă facă să treceţi mai uşor peste acest mic neajuns. Acestea fiind spuse, să înceapă „povestea”!

„A fost odată, cînd a fost, că, dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti.”

Mai întîi am analizat situaţia de la faţa locului.


fîntîna şi căminul hidrofor

fîntîna (în interior)

căminul hidrofor (în interior)

După cum se poate vedea, fîntîna este una realizată cu tuburi de beton şi chiar lîngă fîntînă, lipit de ea, este amplasat căminul viitorului sistem hidrofor. În interiorul acestuia trebuie remarcate următoarele:

– în peretele dinspre fîntînă, cu ajutorul unei bucăţi de polistiren introduse în cofraj înainte de turnarea betonului, a fost lăsat un loc pentru trecerea conductei pentru apă şi a firelor electrice pentru pompa submersibilă şi pentru întrerupătorul plutitor

locul lăsat pentru trecerea conductei de apă şi a cablurilor electrice

– pe peretele dinspre casă există un circuit electric care duce la două prize cu împămîntare, aplicate, una dintre ele fiind pentru alimentarea cu energie electrică a pompei submersibile

prize electrice 230 V

– în căminul hidroforului intră două conducte: una prin care, în viitor, va veni apa din reţeaua locală de distribuţie şi alta prin care apa va ajunge de aici în casă

conductele care intră în căminul hidrofor

În continuare, în funcţie şi de doleanţele proprietarului, am stabilit schema hidraulică de principiu a sistemului hidrofor cu pompă submersibilă. Pentru o mai bună informare a cititorilor acestui articol, am concretizat schema în schiţa de mai jos.

schema sistemului hidrofor cu pompă submersibilă

În funcţie de această schemă şi de componentele pe care proprietarul le avea deja, am făcut lista cu ce mai trebuie şi, mai apoi, cumpărăturile. Totalitatea componentelor se pot vedea în poza de mai jos.


componentele sistemului hidrofor cu pompă submersibilă

După această sumară organizare, am trecut la treabă. Am început cu realizarea trecerii dintre căminul hidroforului şi fîntînă. Am făcut acest lucru cu ajutorul unei carote cu pastile vidia, montată pe o maşină de găurit cu percuţie. Cred că pozele sînt destul de explicite.


carota montată pe maşina de găurit cu percuţie


executarea trecerii dintre căminul hidrofor şi fîntînă


străpungerea tubului de beton al fîntînii

A urmat apoi echiparea pompei submersibile. Puteţi observa cum am ataşat de pompa submersibilă întrerupătorul plutitor, şnurul pentru suspendare şi conducta de apă, prin intermediul unui racord de compresie, al supapei de sens şi al unei reducţii.


pompa submersibilă, reducţia, supapa de sens şi
racordul de compresie gata de a fi montate


pompa submersibilă, reducţia, supapa de sens
şi racordul de compresie montate


pompa submersibilă cu şnurul pentru suspendare şi întrerupătorul plutitor


conducta montată prin intermediul racordului de compresie

În continuare am fixat cîrligele de care vom agăţa şnurul cu care va fi suspendată pompa submersibilă.

cîrlig (vedere din interiorul fîntînii)

cîrlig (vedere din exteriorul fîntînii)

Următorul pas a fost prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor. Etapele acestei operaţiuni sînt prezentate în pozele ce urmează.

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (1)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (2)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (3)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (4)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (5)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (6)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (7)

prelungirea cablului electric al întrerupătorului plutitor (8)

După aceea, am trecut la coborîrea pompei submersibile în fîntînă şi fixarea ei pe poziţie.

coborîrea pompei submersibile în fîntînă

fixarea pompei submersibile pe poziţie

Apoi a urmat cuplarea „la rece” a următoarelor componente: robinet de separare, teu, capac filtru impurităţi, piesă „5 căi”, presostat, manometru, racord antivibrant, încă un robinet de separare, încă un teu şi încă două robinete de separare, cu racordurile de compresie aferente.

pregătirea componentelor pentru cuplare

După cuplarea „la rece” şi verificarea corectitudinii amplasării ansamblului în căminul hidrofor, s-a realizat cuplarea etanşă a componentelor enumerate mai sus. Pentru etanşare am folosit şnur de etanşare Loctite.

cuplarea etanşă a componentelor

Apoi am montat acel ansamblu de componente pe peretele căminului. După ce s-a dat gaura de trecere a conductei de apă pentru consumatorii externi, la ansamblul de componente s-au cuplat următoarele conducte de apă:
–         cea care aduce apa din fîntînă
–         cea care va aduce apa din reţeaua locală
–         cea care duce apa în casă
–         cea care duce apa la consumatorii externi


gaura de trecere a conductei pentru consumatorii externi

imagine de ansamblu din interiorul căminului hidrofor (1)

imagine de ansamblu din interiorul căminului hidrofor (2)

Şi uite-aşa, am ajuns şi la momentul în care îşi face „intrarea în scenă” acumulatorul hidraulic.


acumulator hidraulic

Înainte de a-l monta în căminul hidroforului, am procedat la verificarea presiunii de preîncărcare şi aducerea ei la valoarea recomandată pentru lucrul în sistem hidrofor. Pentru aceasta, am desfiletat capacul ce protejează ventilul…


acumulator hidraulic cu capacul ventilului desfiletat

.. şi am cuplat la el un mic compresor auto.


compresor auto cuplat la ventilul acumulatorului hidraulic

Cum manometrul arăta 2,5 bari, am mai scos din aer pînă cînd presiunea a ajuns la valoarea de 1,5 bari. Am înfiletat la loc capacul ventilului şi a urmat montarea acumulatorului hidraulic în cămin…

montarea acumulatorului hidraulic în cămin

… şi cuplarea lui, prin intermediul racordului antivibrant, la restul sistemului hidrofor.

acumulatorul hidraulic cuplat la sistemul hidrofor

Şi a venit şi rîndul presostatului. Mai întîi am realizat conexiunile electrice necesare…

conexiunile electrice în presostat

… iar mai apoi a fost montat pe piesa „5 căi”.

presostatul montat în sistemul hidrofor, pe piesa „5 căi”

Am montat cartuşul filtrant şi paharul filtrului de impurităţi.

sistemul hidrofor gata de a fi pus în funcţiune

S-a mai făcut o ultimă verificare a întregului sistem hidrofor şi s-a alimentat cu energie electrică.

sistemul hidrofor alimentat cu energie electrică

Pompa submersibilă a început să funcţioneze şi a introdus apa în întreaga instalaţie. Cînd presiunea apei a ajuns la 2,8 bari, presostatul a comandat întreruperea alimentării cu energie electrică a pompei submersibile.

presiunea apei din instalaţie la oprirea pompei submersibile

Se poate vedea cum, datorită faptului că apa din fîntînă era destul de rece, paharul filtrului de impurităţi a făcut condens.

condens pe paharul filtrului de impurităţi

Pentru a verifica cum porneşte sistemul, am lăsat apa să curgă prin robinetul dublu serviciu. Pompa submersibilă a pornit atunci cînd presiunea din sistem a coborît la 1,5 bari.

conducta de apă şi robinetul dublu serviciu pentru consumatorii externi

După cîteva zile am revenit pentru verificarea sistemului hidrofor şi pentru două mici modificări: a fost adăugat un robinet de separare pe conducta ce duce la robinetul dublu serviciu…

robinet de separare pe conducta pentru consumatorii externi

… şi s-a montat o ţeavă metalică pentru protecţia mecanică a aceleiaşi conducte.


conducta pentru consumatorii externi
protejată cu o ţeavă metalică

Şi astfel am ajuns la sfîrşitul „poveştii”. Sper să vă fie de folos.

„Ş-am încălecat pe-o şa, ş-am spus povestea aşa.”

Toate cele bune! Pe curînd!

70 thoughts on “Un hidrofor cu pompă submersibilă

 1. Am si eu o problema legata de un sistem hidrofor: in momentul cand exista un consumator(robinet deschis), presiunea scade pana in dreptul valorii de 1.8-2 bar si dupa care cade instant la 0 pornind si pompa evident. Care ar fi cauza posibila pentru aceasta manifestare ciudata?

 2. Va salut cu respect.
  Am o pompa JAR X85 pe care trebuie sa o montez. Vreau sa stiu daca e nevoie sa-i mai adaug o supapa de sens suplimentara, ea avand una din constructie.
  Multumesc.

  • Bună ziua!
   Din ceea ce am constatat personal, supapele de sens cu care vin dotate unele pompe nu sînt de o calitatea prea bună (ori nu funcționează chiar de la început, ori se defectează la scurt timp de la punerea în funcțiune a pompelor). Montați pompa așa cum vine ea, dar urmăriți funcționarea supapei de sens din pompă. Dacă veți observa că nu-și face treaba, montați Dvs. una, imediat la ieșirea din pompă.

   • Montarea unei supape de sens imediat la iesirea din pompa va ingreuna foarte mult extragerea pompei si a coloanei de refulare care va fi plina de apa. Caz personal: am un put forat la 60 metri cu pompa montata la 50 m. ..Conducta de refulare PEHD 32…am montat supapa de sens in camin inaintea primului fiting si isi face treaba excelent. Daca nu sunteti convins puneti un pai in apa si astupati caput de afara cu un deget..cand o sa scoateti paiul din pahar acesta va fi plin cu apa….acelasi lucru si cu supapa de sens nu conteaza ca e montata la iesirea din pompa sau imediat in camin pentru ca, coloana va ramane plina in ambele variante. Avantajul la montarea supapei in camin va fi ca poti goli coloana de refulare in caz de interventie la pompa… Va rog sa ma corectati daca gresesc.

  • Nu este adevărat. Depinde de multi factori printre care duritatea apei, frecvența pornirii pompei, locul montării etc. Totuși o supapă de sens cu clapeta montată imediat după pompa m-a tinut vreo 3 ani de zile fără intervenții.

 3. Buna ziua!
  Vrau sa va spun in primul rand felicitari pentru toata munca depusa in scopul realizarii acestor articole foarte bine explicate.
  Speram sa ma puteti ajuta si pe mine cu o mica recomandare:
  Am la bunici o fantana facuta pe tuburi inguste(distanta de la suprafata pana la luciul apei este de 21m,iar de la luciu pana la fund mai sunt inca 4m).
  As vrea sa stiu ce pompa se potriveste pentru aceasta fantana(pana acum am avut in ea o pompa Tricomserv JAR55-5 careia i-a cedat motorul in urma strapungerii presotupei si o Aquajet1000,tot Tricomserv-acesteia i-a cedat capacul superior si nu a fost reparata in garantie pe motiv ca nu face obiectul garantiei-eroare de natura umana cica).
  Instalatia de apa este facuta pe tubulatura PEHD 25mm.Pompele au lucrat in sistem hidrofor(presostat electromecanic+vas de expansiune de 100L).
  Sper ca am fost destul de concis.
  Multumesc!

 4. Bună dimineața,
  Mă confrunt cu următoarea problemă: Am un puț de 30 m, o pompă submersibilă și am realizat o instalație cu doua butoaie de inox ca vase de expansiune, deci funcționează ca un hidrofor.
  În dimineața aceasta am auzit ca pleacă pompa și se oprește fără a a fi consumatori. Am intrat în cămin și am observat că pompa pornește ajunge la 3 atmosfetre după care scade rapid (20s) la 1 atm.după care pornește din nou și ciclul se tot repetă.
  Care pot fi cauzele:
  1 Am rămas fără pernă de aer în butoaie
  2. Poate pierde apa de pe coloană pompa. (am montată pe pompă și supapă de sens)
  3.Defecțiune pompă (Cu toate că ea aduce apă)
  4. sau alte cauze
  Vă mulțumesc anticipat

  • @alx..ceva in povestea ta nu se leaga…fantana e adanca de 9 metri si luciul incepe de la 8.5 metri? asta inseamna ca ai 0.5 metri de apa in fantana??

   • referitor la comentariu curent
    sunt de aceasi parere cu instalatorul de iasi… supapa defecta sau traseul pana in vasul hidrofor prinde aer pe undeva.
    Unde ai montata supapa de sens? Pe pompa sau in camin?

    • desigura ca are foarte mare importanta…. in cazul tau nu se poate monta o pompa submersibila deoarece este prea putina apa in fantana si nu se poate asigura racirea pompei, Pompa mea submersibila are 1 metru inaltime -drept este ca e montata la 50 metri adancime – dar nu cred ca ai sa gasesti o pompa de calitate care sa fie mai mica. Deci din punctul meu de vedere hidrofor cu sorb si neaparat senzori de nivel sau plutitor.

 5. Buna ziua

  Am urmatoarea problema. Am un hidrofor leo xpdm 505, in ultima saptamana am schimbat 5 presostate, toate se incing si se topesc. Presostatele sunt achizitionate de marca diferita, gandind ca este prost lotul sau marca, dar indiferent de marca toate au aceleasi simtome.
  Care ar putea fi cauza. Multumesc.

  • Bună ziua! Singura explicație logica ar fi ca motorul pompei hidroforului are un necesar de curent mai mare decât cel la care rezistă contactele presostatelor respective. Ar trebui sa verificati specificatiile tehnice ale aparatelor si puterea max. în amperi (A) a presostatului ar trebui sa fie cel mult egala cu cea inscriptionata pe motorul pompei hidrofor (daca e mai mic amperajul pe indicațiile presostatului acesta cedează).
   Sper să fi fost utilă explicația. Cu stima, CIPRIAN

 6. Buna ziua,
  Urmeaza sa pun in practica o instalatie asemanatoare insa am omis sa iau in calcul racordul antivibrant.Din experienta dumneavoastra credeti ca ar influenta cu ceva daca montez racordul cu 5 cai direct pe vasul de expansiune?Multumesc!

 7. Buna ziua
  Doresc sa va multumesc in primul rand pentru aceste excelente articole pe care le publicati. Din pacate pentru mine locatia unde exista „problema” este Cluj-Napoca cu toate ca mi-as fi dorit ca instalatia sa fie executata de dumneavoastra din pacate nu cred ca este posibil.
  Datele problemei:
  – Duplex 2 familii – 8 persoane
  – Put forat la 60 metri echipat cu pompa submersibila, refularea pe PEHD Dn32
  – Camin 2x2x1,5 metri centrat pe put.
  – Rezervor tampon 2000 L

  Nu s-a executat nimic pana acum inafara de put si camin. Rezerevorul din fibra de sticla a fost necesar la realizarea putului forat (a fost nevoie de apa pentru noroiul bentonitic) si ma gandeam sa il bag cumva in schema pentru a fi sigur ca am suficienta apa pentru cele 8 persoane.
  Astfel as face doua circuite:
  1. Asa cum l-ati desenat dumneavoastra (mii de multumiri) – cu mentiunea ca pe reteaua locala de alimentare cu apa (care nu exista in prezent dar sunt promisiuni) as monta o clapeta de sens si as face automatIzarea de la pompa in asa fel incat atunci cand de pe reteaua locala nu am presiune sa imi intre apa din putul forat. – circuit ce va alimenta in exclusivitate chiuvetele
  2. Al doilea circuit care sa imi scoata apa din put si sa o stochez in rezervorul de 2 mc si de acolo cu o alta pompa de suprafata sa o duc la wc, dus, casa, etc si la consumatori externi (udat gradina)

  Acum vine si intrebarea:
  Cum recomandati sa realizez sistemul? In varianta descrisa mai sus sau pot folosi un vas de expansiune mai mare sau poate doua (ce volum recomandati?) si atunci voi folosi rezervorul de 2 mc pentru altceva (captare apa de ploaie)

  • Buna ziua, Am o intrebare off topic .Imi puteti da cateva detalii legate de put? Cine -la forat si ca cat a costat? Ma intereseaza un put la 50 km de Cluj.
   Multumesc

   • Pret 200 ron/m cu tot cu TVA. A forat o firma din Targu Mures.
    Preturile din Cluj erau in jur de 100 Euro/m

 8. Cu respect şi admiraţie pentru lucrarea pe care aţi realizat-o, am câteva întrebări legate de camera hidroforului. Ce dimensiuni interioare şi ce adâncime faţă de cota terenului are această cameră? După ce criterii aţi ales aceste dimensiuni (gabarite, necesar spaţiu de întreţinere, adâncime de îngheţ etc) şi ce valori aţi luat în calcul pentru aceşti parametri?

  Vă mulţumesc.

  • Din păcate pentru Dvs., în această perioadă a anului, singurul ajutor pe care vi-l pot da este cel de consiliere (realizat prin telefon sau e-mail). Dacă vă este de ajutor așa ceva, trimiteți-mi pe e-mail datele Dvs. de contact și o descriere cît mai amănunțită a problemei pe care o întîmpinați.

 9. Buna ziua ! Am o fantana adanca de 9 metri, luciul de apa incepe de la 8,5 metri. Este situata la 10-15 metri de casa. Ce ma sfatuiti sa aleg si de ce ? ( pompa submersibila cu vas de expansiune sau un simplu hidrofor ? )

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s