Povestea unui boiler


Tot acolo unde o „comisese” cu hidroforul, „Dorelul” nostru a mai făcut o „victimă”: boilerul electric. În ciuda atenţionărilor mele, proprietara a preferat să lase lucrurile să se desfăşoare de la sine. Singurul lucru bun, în toată această succesiune de decizii proaste, este faptul că nu s-a ajuns să se materializeze cea mai gravă consecinţă posibilă. Şi cînd spun acest lucru, nu exagerez deloc… sînt pline „Ştirile de la ora 5” de astfel de exemple. Dar să trec la „povestea” propriu-zisă…

Cînd am primit telefonul care ne anunţa că „boilerul nu mai merge„, mi-am zis: „i-a venit şi ăstuia timpul!” (pentru cei care nu au citit „povestea” hidroforului: şi acolo i-am sesizat proprietarei aspectele negative, dar s-a condus după vorba „las-o-aşa că merge-aşa”, deci nu s-a făcut nimic pînă nu au apărut probleme majore în funcţionare). Aşa că, cu prima ocazie ivită, am mers „la locul faptei” pentru a constata ce probleme au mai apărut. Iată poza „victimei”.

vedere de ansamblu

Am testat funcţionarea boilerului şi am constatat că apa intra cu foarte mare dificultate în el (cu un debit foarte mic), şi avea o temperatură mult sub cea setată din termostat. Cum era clar că trebuia intervenit la boiler, am trecut la executarea operaţiunilor preliminare:

– am întrerupt alimentarea cu apă tocmai de la hidrofor (aici l-am „pomenit” pe „Dorelul” nostru, pentru că nu există un robinet general după intrarea apei în casă)

– am întrerupt alimentarea cu energie electrică a boilerului

– am golit boilerul de apă (aici l-am „pomenit” încă o dată pe „Dorelul” nostru, pentru că nu există un robinet de golire a boilerului şi a trebuit să facem această operaţiune prin supapa de siguranţă, lucru care a durat foarte mult timp)

Pentru a vă putea da seama de gradul de inconştienţă şi amatorism al „Dorelului”, vă rog să vă uitaţi cu atenţie la pozele de mai jos:

vedere din faţă a armăturilor
vedere din lateral a armăturilor
detaliu cu armăturile folosite la intrarea apei în boiler
vedere cu dezaxarea armăturilor

Aşa că, ne-am „suflecat mînecile” şi-am trecut la treabă:
– am demontat robinetele

după demontarea robinetelor

– am demontat conductele de cupru

după demontarea conductelor de cupru

– am demontat carcasa de plastic din partea de jos a boilerului

carcasa de plastic din partea de jos a boilerului
scoaterea holzşuruburilor carcasei de plastic
scoaterea carcasei de plastic

– am demontat flanşa care fixează şi etanşează ansamblul rezistenţă electrică – anod de magneziu – boiler

deşurubarea piuliţelor flanşei
pregătirea scoaterii flanşei
scoaterea flanşei

– am scos ansamblul rezistenţă electrică – anod de magneziu

scoaterea ansamblului rezistenţă electrică – anod de magneziu (1)
scoaterea ansamblului rezistenţă electrică – anod de magneziu (2)
scoaterea ansamblului rezistenţă electrică – anod de magneziu (3)

Aşa cum aţi putut observa în ultimele poze de mai sus, depunerile de săruri de calciu şi magneziu sînt masive, acest lucru datorîndu-se durităţii ridicate a apei din fîntînă.

depuneri de săruri de calciu şi magneziu
pe ansamblul rezistenţă electrică – anod de magneziu (1)
depuneri de săruri de calciu şi magneziu
pe ansamblul rezistenţă electrică – anod de magneziu (2)
vedere gură acces boiler
vedere cu o parte din depunerile de săruri
de calciu şi magneziu din boiler
detaliu cu o parte din depunerile de săruri
de calciu şi magneziu din boiler

În urma constatărilor făcute, am demontat şi boilerul de la locul său de pe perete (pentru a ne uşora munca de spălare, curăţare şi reasamblare) şi apoi am plecat în oraş să facem aprovizionarea cu cele necesare repunerii în funcţiune a boilerului. Apoi, primul lucru pe care l-am făcut a fost să curăţăm cît mai bine posibil depunerile de calciu şi magneziu.

rezistenţa electrică a boilerului,
curăţată pe jumătate de depuneri
rezistenţa electrică a boilerului,
curăţată de depuneri (1)
rezistenţa electrică a boilerului,
curăţată de depuneri (2)

După ce totul a fost gata, s-a trecut la reasamblarea boilerului…

fixarea flanşei

… şi la repoziţionarea lui pe perete.

repoziţionarea boilerului pe perete

La inspecţia făcută conductorilor electrici am observat că, deşi erau de tip multifilar, au fost introduşi şi fixaţi în regletă fără a fi sertizaţi.

sertizarea conductorilor electrici

Aşa că, am procedat, mai întîi, la sertizarea lor…

conductorii electrici sertizaţi

… şi abia apoi la introducerea şi fixarea lor în regletă.

conductorii electrici fixaţi în regletă

Au urmat:
– montajul carcasei de plastic a boilerului

vedere de jos a boilerului cu carcasa de plastic montată

– montajul armăturilor

vedere de jos a boilerului cu primele armături montate
vedere de ansamblu cu armăturile montate
vedere din stînga a armăturilor
vedere din faţă a armăturilor
vedere din dreapta a armăturilor

Am făcut o ultimă inspecţie a boilerului, l-am alimentat cu apă şi, după ce ne-am asigurat că nu avea nici urmă de pierdere de apă, l-am alimentat şi cu energie electrică.

vedere din faţă a boilerului
vedere de ansamblu a boilerului, la final

Este că acum se poate vedea zîmbetul larg de pe faţa boilerului? 🙂

Aşa cum v-am obişnuit şi la celelalte „poveşti”, la final voi face o trecere în revistă a erorilor făcute de „Dorel”:
cea foarte gravă: montarea unui robinet între boiler şi supapa de siguranţă
– fixarea în regletă a conductorilor de tip multifilar nesertizaţi
– tensionarea armăturilor şi conductelor datorită dezaxăriilor foarte mari dintre elemente
– nefinalizarea lucrării (dovada fiind pierderile de apă pe traseul de intrare a apei în boiler)
– lipsa robinetului de golire
Sfatul meu este să vă feriţi de „Dorei”! Prostiile pe care le fac ei vă pot costa mult mai mult decît credeţi că economisiţi prin faptul că nu apelaţi la un specialist, pentru că, în cazurile extreme, nefericite şi nedorite de nimeni, puteţi pierde lucruri care nu se pot redobîndi nici cu toţi banii din lume!

Toate cele bune! Pe curînd!

Anunțuri

68 de gânduri despre „Povestea unui boiler”

 1. Salutari, felicitari de postare, am urmarit-o cu mare placere, am o intrebare, daca la un boiler electric de 10l situat sub chiuveta, se monteaza pe intrarea de apa rece un filtru magnetic de decalcifiere are vreun sens sau nu la protectia rezistentei de incalzire. Multumesc.

 2. salut,am montat un boiler de 10l la bucatarie si imi curge supapa de descarcare,aproape cind sa mi se stinga beculetul de control incepe sami picure ,am schimbat trei supape ,acelasi boiler are si vecinul de la et. 1 pe aceeasi coloana ce pot sai fac

 3. Iată că și după atâta timp „povestea” este foarte utilă. Am ajuns la ea căutând să golesc un boiler instalat la o casă nelocuită iarna. Și am descoperit ca nici în Prahova instalatorii nu sunt prea pricepuți :). Din păcate, este greu sa aduci unul priceput într un sat la 60 de km. Nu vine….și atunci apelezi la resursele locale.. :(.

 4. Buna ziua am schimbat rezistenta cu termostatul de la boiler fiindca nu se mai aprinde.boilerul nu a mai avut apa.acum se aprinde se incalzesc racordurile de apa cand dau drumu la robinetu rosu se incalzeste cel rosu dar apa calda nu curge numai un pic calaie.ce sa fac?

 5. Bună ziua,

  La montarea flanșei, mai trebuie alt ceva decât garnitură ei? Va întreb pt ca mi-am schimbat rezistență la boiler iar acum,după remontare picura pe lângă garnitură. Flanșă este originală dar garnitură nu mai este pt ca atunci când am încercat să o scot s-a ciupit puțin.

  Cu stimă,

 6. Pentru a disparea mirosul va trebui sa curatati la interior boilerul, deoarece, depunerile calcifiate si malul acumulat duc la aparitia lui. Totodata va recomand si curatarea rezistentei cu o solutie preparata cu sare de lamie [la plic] + apa calda.

 7. Buna seara
  Am o problema la boilerul pe care l am achizitionat si montat in urma cu 2 luni.
  Apa calda miroase foarte urat. Este posibil sa fie de la anodul de magneziu sau ce poate sa fie? Doresc sa va mentionez ca apa incalzita la ibric si apa rece nu miroase.
  Va multumesc anticipat pentru un raspuns!!
  Cu stima.

  1. Anodul de magneziu nu poate să producă un astfel de efect (rolul lui este cu totul altul, de protecție a suprafeței interioare a boilerului). Eu vă propun să igienizați boilerul, pentru că este posibil ca în el să existe o anumită cantitate de mîl sau ceva similar.

   1. Bună ziua! Și eu am aceași problemă, doar că boilerul este curat înăuntru. Țin să precizez că boilerul este nou.

 8. O intrebare am si eu in legatura cu un boliler electric,problema se manifesta in felul urmator,ii dau drumu si termostatul este pe rece,cum dau de termostat sa incalzeasca apa se stinge becul care indica ca merge si nu incalzeste,posibil ca problema sa fie la termostat sau sa fie cu totul altceva?
  Este inca in garantie vreo 2 luni cred,doar ca este mai mult de munca de demontat si trambalat pe la curier decat ar fi un termostat nou.

 9. Buna ziua , am si eu o mica probleme , in decembrie 2014 am montat un boilere ca alternativa la apa carda din centrala . Nu stiu ce s-a intamplat ca daca ii dau drumul dimineata imi vine la robinet apa colorat maronie . Care ar putea fi probleme?? Mentionez ca inainte sa am boilerul din centrala apa venea curata.

  1. Depinde ce boiler aveti daca foloseste apa din centrala e cam normal sa se intample asa sau daca boileru are o serpentina in interior prin care trece doar apa fierbinte atunci e posibil sa fie sparta serpentina si atunci patrunde apa din centrala in boiler va puteti da seama in functie de presiunea din centrala cand e apa rece ca in general trebuie sa aiba cam 1.5bar si cea din coloana de apa potabila poate ajunge si la 2bari sper sa fie de ajutor daca nu sa rezolvat.

 10. mia spus istalatori ca trebuie sa am sursa de curent separat pentru boilar e adevarat ?
  asa consum mare are?
  daca da ce cablu trebiue sai bag de 2,5 sau de 1,5 ?

 11. daca am idrofor am prombleme cu boilaru ce trebuie sa fac sa nam probleme ?
  nam sursa de apa numai idrofor pot avea plis vreau un raspuns ca vreau sa montez boilaru si mie cam frica cu idrofor.

 12. Buna ziua ! Mi-a placut demonstratia dvs si profesionalismul , si de aceea vreau sa va intreb daca aveti idee de solutii pentru curatarea chimica a boilerului ( adica nu doar rezistenta , ci containerul) , marci , de unde le pot procura intrucat am un boiler electric de 100 L ( de 5 ani) si as vrea sa-l curat. Nu am vreun filtru sau ceva de curatat apa care vine direct din teava de alimentare . Mentionez ca pe strada s-au facut renovari acum 3-4 ani si de fiecare data cand s-a mai oprit apa , dupa ce i s-a dat drumul din nou a venit cu rugina . Asadar , astept un sfat , o indrumare privind solutiile de curatat interiorul boilerului . Multumesc!

 13. Buna ziua,
  Foarete interesante articole, felicitari.
  Detin un boiler mixt 120 L montat de o „firma specializata”. Circuitul de apa rece ce duce la boiler e urmatorul : robinet cu olandez – filtru impuritati – filtru magnetic – niplu – teu -olandez – supapa de siguranta (cu golire) -stut boiler . Pe una din laturile teului este montat un vas de expansiune de 8 L , nu inteleg ce rol are acest vas. (presiunea apei in retea 3-4 bari ). Doresc sa inlocuiesc anodul de magneziu si cu aceasta ocazie sa modific circuitul de apa rece introducand un robinet de golire intre boiler si supapa de siguranta si sa elimin vasul de expansiune. Si in firmele specializate exista cate un DOREL , am avut multe necazuri pe care l-am rezolvat citind diverse articole. Multumesc. Alexandru

  1. Bună ziua și Dvs.!
   Mulțumesc pentru aprecieri.
   Vasul de expansiune „compensează” variațiile de volum ale apei din boiler (dilatările și contractările) datorate variațiilor temperaturii apei. Eu vă recomand să nu renunțați la acesta.
   Dacă a fost constatată consumarea accentuată a anodului de magneziu, atunci este recomandată înlocuirea sa.

   1. Buna ziua,
    Am sa tin cont de sfaturile recomandate si o sa montez vasul de expansiune intre boiler si supapa de siguranta nu cum este montat in prezent intre robinet si supapa de siguranta . Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s