Reglarea unui presostat electromecanic


În cursul unui dialog cu unul dintre cititorii acestui blog, am constatat că îmi este ceva mai greu să explic cum se face reglarea unui presostat electromecanic fără a mă ajuta de poze. Şi aşa a apărut ideea acestui mini-articol…

Înainte de toate, vreau să atrag atenţia tuturor asupra unui aspect cît se poate de vital: Lăsaţi ca această operaţiune să fie făcută NUMAI de persoane calificate! După îndepărtarea capacului presostatului, există probabilitatea apariţiei un foarte mare PERICOL DE ELECTROCUTARE! Vă rog nu vă jucaţi cu viaţa Dvs.! Curentul electric nu iartă!

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-01

Şi acum să trecem la subiectul articolului.

În funcţie de producător, aspectul general al unui presostat electromecanic poate diferi, dar, în mare, arată cam aşa:

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-02

Cu ajutorul unei şurubelniţe late potrivite, deşurubăm piuliţa de plastic ce se găseşte în partea superioară a capacului.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-03

Prin îndepărtarea capacului, ni se relevă regleta electrică (locul unde se conectează conductorii electrici) precum şi cele două arcuri (unul mare, mai gros, şi unul mic, mai subţire).

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-04

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-05

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-06

Prin intermediul arcului mare se face reglarea valorii presiunii la care va porni pompa (o notăm cu Pp). Aceasta vine presetată din fabrică, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a mări această valoare se roteşte piuliţa de pe arcul mare în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Cu ajutorul arcului mic se face reglarea diferenţei de presiune (o notăm cu ΔP) dintre presiunea la care se va opri pompa (o notăm cu Po) şi cea la care va porni pompa (Pp). Aşadar ΔP=Po–Pp, iar valoarea presetată din fabrică este, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a o mări se roteşte piuliţa de pe arcul mic în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Atenţie! Modificarea presiunii de pornire a pompei (Pp) va duce automat şi la modificarea presiunii de oprire a ei (Po), aşa că dacă se doreşte doar modificarea Po, va trebui făcut reglajul acesteia urmat apoi de reglajul Pp, prin rotirea corespunzătoare a piuliţei de pe arcul mic.

În concluzie, dacă nu se modifică reglajele presostatului electromecanic realizate de producător în fabrică, sistemul hidrofor va porni pompa la Pp=1,4 bari şi o va opri la Po=2,8 bari.
Valorile acestor reglaje pot varia între nişte limite, care depind de producător şi de modelul presostatului. În general, presiunea de pornire a pompei Pp se poate regla între 1-3 bari, iar ΔP între 0,5-2 bari.

În cazul în care uitaţi semnificaţiile fiecărui reglaj şi/sau sensurile de rotaţie pentru micşorarea sau mărirea valorilor de reglat, vă puteţi ghida după marcajele făcute de fabricant prin ştanţare, aşa cum se pot observa şi în poza de mai jos.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-07

Sper să vă fie de ajutor acest mini-articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

33 thoughts on “Reglarea unui presostat electromecanic

 1. Multumesc enorm de mult – sunteti singurul care a-ti putut sa explicati de la distanta exact ceea ce trebuie pt reglarea presostatului. inca o data va multumesc

 2. Vă mulțumesc foarte mult!
  Chiar am nevoie sa schimb un presostat și am nevoie sa-i modific valorile din fabrica. Încă o data va mulțumesc mult pentru ajutor!

 3. buna ziua! presostatul se blocheaza din cand in cand si porneste numai atunci cand este lovit usor, Am schimbat nenumarate presostate in ultima perioada, dar problema apare mereu. Care sunt cauzele? Se poate remedia problema? Ne-am gandit si la cel electronic, este o solutie buna? multumesc

  • buna ziua! presostatul se blocheaza din cand in cand si porneste numai atunci cand este lovit usor, Am schimbat nenumarate presostate in ultima perioada, dar problema apare mereu. Care sunt cauzele? Se poate remedia problema? Ne-am gandit si la cel electronic, este o solutie buna? multumesc

  • Eu bănuiesc că principala cauză este umiditatea foarte mare în care stă presostatul. Puteți încerca să pulverizați un pic de WD-40 pe componentele mecanice ale presostatului (partea cu arcuri și suruburi), dar NUMAI după ce ați deconectat sistemul hidrofor de la energia electrică. Acest lucru ar putea prelungi viața normală a presostatului, dar nu vă va rezolva problema în totalitate.

   Personal, nu cred că un presostat electronic vă poate rezolva problema de mai sus. Recomandarea mea, înainte de a-l achiziționa, este să vă asigurați că poate prelua facilitățile/necesitățile pe care le are în acest moment presostatul electro-mecanic.

 4. Buna ziua,
  Am cumparat un hidrofor jet 110/44,l-am montat, dar problema e ca daca dau drumul la 2 robineti odata presiunea scade de la 2 bar pana la 1 si dupa aproape de zero…cu un singur robinet nu are nici o problema merge perfect…porneste la 1.9 se opreste la 3.1 ..presiune in bazin are 1.8 .
  Robineti din casa,putul are 10 m ,luciul apei la 8 metrii,diametrul putului este de 200,hidroforul este montat in camin ,caminul are 2 m adancime.
  Hidroforul mi-a fost recomandat de cei de la care l-am cumparat si mi-au spus ca este suficient de bun.
  Casa nu are etaj deci ar treb sa faca fata la o baie si o bucatarie.
  Specificatiile hidroforului sunt acestea:
  Tensiune alimentare/acumulator – 220 V
  Puterea maxima – 1100 W
  Inaltimea maxima de aspirare – 9 m
  Inaltimea maxima de pompare – 45 m
  Presiunea maxima de pompare – 4.8 bar
  Temperatura apei – Maxim 35ºC
  Presiunea de pornire – 1.4 bar
  Presiunea de oprire – 2.8 bar
  Debit apa – 3.6 mc/h
  Volum vas expansiune – 44 l
  Adancime maxima de aspiratie – 9 m
  Racord aspiratie/refulare – G1″/G1″

  A fost montat ca la carte de instalator,dar atunci cand a fost montat nu am facut proba cu 2 robineti deschisi ci doar cu 1 si la cateva zile am observat ca nu merge cu 2 robineti.

  Ce credeti ca as putea face,ar putea fi reparat dar e nou nout are 2 sapt de cand e montat.
  Ar trebui sa inlocuiesc hidroforul cu altul sau sa il folosesc asa pana se strica si aleg altceva?

 5. Buna ziua.am o problema cu un presostat nou.presiunea max la care lucreaza hidroforul meu e1.6nu poate mai mult nustiu de ce.la ce presiune sa l fac sa se opreasca si cum fac ca nu reusec.instalatoru mi a luat ultima data160 lei n as vra sa dau alti bani pt ca nu am multimesc

 6. buna ziua,
  apreciez mult ajutor pe care il gasim aici.
  as dori sa va intreb care ar fi explicatia urmatorului simptom constata de cateva zile la presostat (instalatia este compusa din pompa submersibila, vas presiune si alte fitinguri, ce trage apa dint-o fantana cu oglinda la 10-11 si adancime totala 14m): caderea presiunii (2 bari) imediat dupa pornirea unui utilizator in casa si revenirea la cea maxima de 3.6bari. mentionez ca acest presostat lucreaza intre 1.6 si aproximativ 3.6 bari (setare facuta de instalator acum un an cand am inceput utilizarea instalatiei) iar aceasta variatie (pompa in lucru) de care spun se face aproape CONTINUU iar la robinet se observa cum vin jeturi unul dupa altul desi presiunea in instalatie e OK.
  multumesc mult,
  Ciprian

 7. buna ziua,am un hidrofor cu probleme,dupa o perioada de functionare normala a inceput sa faca mai mult zgomot ,am verificat presiunea in loc de aer avea apa,l-am scos afara ca am crezut ca este balonul spart,l-am schimbat ,l-am montat la loc acelasi zgomot,am cumparat un presostat nou si acum nu mai face zgomot dar nu porneste pana nu curge si ultima picatura de apa de pe instalatie ,ce pot sa-i fac?

 8. Buna Ziua ,

  Am si eu o intrebare va rog,

  de cateva zile hidroforul pornste si se opreste la intervale foarte scurte, cateva secunde(evident cand folosesc apa)
  Am citit undeva ca se poate sa fie membrana sparta, dar pot fi si alte cauze de vina?

  Va multumesc

  Ion

  • Da, ar mai putea fi încă două posibile cauze:
   1. ventil defect (scapă aer)
   2. rezervor presurizat defect (are un por prin care scapă aer)
   Dacă membrana ar fi spartă, atunci prin ventilul rezervorului presurizat (la apăsare) sau prin por ar trebui să iasă apă. Dacă nu iese apă, atunci problema este una dintre cele două enumerate de mine mai sus.
   În cazul în care se dovedește că membrana este spartă, atunci trebuie inspectat interiorul rezervorului presurizat. Dacă veți găsi o suprafață foarte rugoasă (cu asperități majore) datorată ruginirii pe interior, va trebui să cumpărați un alt rezervor presurizat. Vi le recomand pe cele din inox. Costă dublu (aproximativ), dar face toți banii.

   Toate cele bune!

 9. Foarte folositor articolul!
  O întrebare totuși: puteți recomanda o firmă producătoare pentru un presostat de calitate?
  În cazul meu, acesta se află într-un cămin cu destulă umezeală din cauza căreia, în timp, presostatul nu mai funcționează normal (rugină pe arcuri etc).
  La un moment dat, mă bătea gîndul să imaginez un sistem optic (cu electronica de rigoare) pentru „citirea” poziției tijei ce iese din vasul de compresie… Dar nu prea merită efortul.

 10. eu am un hidrofor si merge bine dar intro seara, asta dupa vreo 3 ani de cand lam cumparat nu se mai oprea cauza care era ,,,,pornise boileru aveam si un reseu in priza si nu avea curent destul adica energia era foarte slaba am oprit reseul si boileru la cateva secunde sa oprit si hidroforu

 11. Salut!Am un hidrofor fara vas de expansiune marca Elektra Beckum .Problema care o are este ca nu porneste singura la deschiderea robinetului,trebuie sa o pornesc manual de la butonul rosu atasat pe presostat.Vrea sugestie,idee daca aveti ….

 12. Buna ziua,
  Am o intrebare, la un moment dat ati afisat un numar de telefon mobil, pot sa va contactez pentru niste informatii (as avea putin de explicat o situatie ref.la un sistem cu pompa submersibila), poate ma ajutati cumva.
  Multumesc.
  Marius

 13. Nu inteleg cum vine treaba asta cu reglajul presostatului si presiunea din vasul de expansiune. Din „fabrica” un hidrofor cu pompa de suprafata cine reglat cu Pp la 1.4 si Po la 2.4, iar presiunea din vasul de expansiune este de 1.5 atmosfere. Din cate observ, nu se aplica regula de 0.3 bari mai mica decat Pp. Nu exista o formula/regula de calcul anume pentru acest reglaj?

 14. Buna ziua

  As a vea o intrebare. Am achizitionat un hidrofor mr. gardener, cu o pompa de 1.3kW, HWW 4000. Am conectat-o la reteaua de apa, am amorsat pompa, a si pornit hidroforul, functioneaza bine, doar ca nu vrea sa se opreasca. L-am lasat pana la 6bari dupa care l-am oprit manual. Am desfacut capacul presostatului, nu a fost umblat la ea, pe piulitele de reglaj inca apare insemnat cu vopsea. Care ar mai putea fi problema pentru care nu vrea sa se opreasca?! Mentionez, inca nu am verificat presiunea din vasul de expansiune, acesta fiind de 20L.

  Astept un raspuns

  • Este posibil ca presostatul să aibă un defect (de exemplu „contacte sudate” sau imposibilitatea „citirii” presiunii) care nu permite întreruperea alimentării cu energie electrică a pompei. Oricum, este o situaţie destul de anormală, dat fiind faptul că hidroforul este nou-nouţ.
   Vă recomand să profitaţi de garanţia de care beneficiaţi.

   • Multumesc mult de sfat, am reusit sa-mi rezolv problema. De vina nu a fost presostatul, ci lipsea presiunea de 1.5bari din vas. Am golit instalatia, am masurat presiunea din vas si era de 0.2bari. L-am umflat pana la 1.8bari si acum imi opreste presostatul instalatia la 3.5bari.
    As vrea sa va intreb daca aceasta presiune poate fi normala sau mai trebuie sa umblu la presostat pentru reglaj (ceea ce nu as dori sa-l fac, deoarece se vede ca este reglat din fabrica)?!
    O intrebare as mai avea, cand porneste hidroforul se aude pentru 1-2secunde un zgomot ciudat, de parca s-ar „chiniu” putin. Este normal acest fenomen, sau ar trebui sa-mi fac griji pentru ceva anume?!
    Multumesc anticipat.

 15. Interesant! multumim mult. Dupa ce am citit ambele postari, sa inteleg ca daca am 1,5 atm (aer) in vasul de expansiune daca presiunea de oprire a pompei este de 4 atm, pentru ca presiunea de oprire a pompei sa fie de 2,5 atm ar trebui sa aduc presiunea de aer din vas la cat? (bineinteles dupa ajustarea arcului mic al presostatului)

  • Pentru ca pompa să pornească la presiunea dorită de Dvs., nu este necesar să modificaţi presiunea aerului din acumulatorul hidraulic. Totuşi, este recomandat să faceţi acest lucru pentru o funcţionare cît mai bună a sistemului hidrofor.
   Dacă ţineţi cont de postarea lui Szoke Andras Barna de mai jos, atunci, în cazul Dvs., presiunea aerului din acumulatorul hidraulic ar fi bine să fie de aproximativ 2,2-2,3 bari.

 16. Acest mini articol este folositor avand in vedere ca niciun presostat nu este insotit de un manual unde se descrie in mod clar cum se regleaza.
  As adauga inca un sfat, dupa ce setati presiunea de pornire a pompei, trebuie sa modificati presiunea in vasul de expansiune in asa fel incat sa fie cu 0,3bar mai mica decat presiunea de pornire setata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s