Reglarea unui presostat electromecanic

În cursul unui dialog cu unul dintre cititorii acestui blog, am constatat că îmi este ceva mai greu să explic cum se face reglarea unui presostat electromecanic, fără a mă ajuta de poze. Şi aşa a apărut ideea acestui mini-articol…

Reclame

Înainte de toate, vreau să atrag atenţia tuturor asupra unui aspect cît se poate de vital: Lăsaţi ca această operaţiune să fie făcută NUMAI de persoane calificate! După îndepărtarea capacului presostatului, există probabilitatea apariţiei un foarte mare PERICOL DE ELECTROCUTARE! Vă rog nu vă jucaţi cu viaţa Dvs.! Curentul electric nu iartă!

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-01

Şi acum să trecem la subiectul articolului.

În funcţie de producător, aspectul general al unui presostat electromecanic poate diferi, dar, în mare, arată cam aşa:

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-02

Cu ajutorul unei şurubelniţe late potrivite, deşurubăm piuliţa de plastic ce se găseşte în partea superioară a capacului.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-03

Prin îndepărtarea capacului, ni se relevă regleta electrică (locul unde se conectează conductorii electrici) precum şi cele două arcuri (unul mare, mai gros, şi unul mic, mai subţire).

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-04

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-05

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-06

Prin intermediul arcului mare se face reglarea valorii presiunii la care va porni pompa (o notăm cu Pp). Aceasta vine presetată din fabrică, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a mări această valoare se roteşte piuliţa de pe arcul mare în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Cu ajutorul arcului mic se face reglarea diferenţei de presiune (o notăm cu ΔP) dintre presiunea la care se va opri pompa (o notăm cu Po) şi cea la care va porni pompa (Pp). Aşadar ΔP=Po–Pp, iar valoarea presetată din fabrică este, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a o mări se roteşte piuliţa de pe arcul mic în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Atenţie! Modificarea presiunii de pornire a pompei (Pp) va duce automat şi la modificarea presiunii de oprire a ei (Po), aşa că dacă se doreşte doar modificarea Po, va trebui făcut reglajul acesteia urmat apoi de reglajul Pp, prin rotirea corespunzătoare a piuliţei de pe arcul mic.

În concluzie, dacă nu se modifică reglajele presostatului electromecanic realizate de producător în fabrică, sistemul hidrofor va porni pompa la Pp=1,4 bari şi o va opri la Po=2,8 bari.
Valorile acestor reglaje pot varia între nişte limite, care depind de producător şi de modelul presostatului. În general, presiunea de pornire a pompei Pp se poate regla între 1-3 bari, iar ΔP între 0,5-2 bari.

În cazul în care uitaţi semnificaţiile fiecărui reglaj şi/sau sensurile de rotaţie pentru micşorarea sau mărirea valorilor de reglat, vă puteţi ghida după marcajele făcute de fabricant prin ştanţare, aşa cum se pot observa şi în poza de mai jos.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-07

Sper să vă fie de ajutor acest mini-articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

95 de gânduri despre „Reglarea unui presostat electromecanic”

 1. Pentru toti cei care au montat un presostat nou si nu se mai oprete pompa,un caz foarte intalnit este obturarea orificiului pe unde intra apa in presostat datorita strangeri pre puternice a piulitei sau asezarea defectuoasa a garniturii.

 2. Buna ziua,

  Am si eu o problema cu hidroforul: inainte sa schimb presostatul acesta mergea un pic si se oprea. Acum, dupa schimbare, merge in continuu si nu se mai opreste.

  Care poate fi cauza?
  Multumesc anticipat

  1. Posibilele cauze pentru care un presostat nu declanșează sînt:
   – tensiunea electrică de alimentare a pompei mult sub 230 V (afectează performanțele pompei)
   – uzura pompei
   – pierderi de apă din instalația sistemului hidrofor
   – presostat defect sau dereglat
   Încercați să vedeți care anume se potrivește la Dvs.

   P.S. De ce ați schimbat presostatul?

 3. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare punctuala: hidroforul nu se mai opreste, merge in continuu. Mentionez ca intampinat aceasta problema dupa ce am montat un presostat nou.

  Multumesc anticipat

  1. 1. verificati membrana sa fie intreaga si sa aiba presiunea de 1.5 atm cu hidroforul oprit si cu robinetul deschis (liber). De obicei pe la supapa daca apasati pe ventil scoate apa si aer daca e perforata si nu tine presiunea dupa refacerea ei sau nu se face deloc presiune cand umflati.
   2. de obicei un presostat nou e reglat din fabrica in conditii normale. Verificati pana la ce presiune indicata poate ajunge cu robinetele inchise. Daca e o presiune peste 2 dar nu urca mai mult de atat e posibila uzura pomperi de apa.
   3. o modalitate de reglare a presostatului este destinderea completa a resortului mic (delta) si apoi destinderea pas cu pas a resortului mare si faceti probe daca se opreste. Daca ati destins complet si resortul mare, presiunea nu urca peste 2 si ceva macar, atunci pompa este evidenta cu probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s