Reglarea unui presostat electromecanic


În cursul unui dialog cu unul dintre cititorii acestui blog, am constatat că îmi este ceva mai greu să explic cum se face reglarea unui presostat electromecanic fără a mă ajuta de poze. Şi aşa a apărut ideea acestui mini-articol…

Înainte de toate, vreau să atrag atenţia tuturor asupra unui aspect cît se poate de vital: Lăsaţi ca această operaţiune să fie făcută NUMAI de persoane calificate! După îndepărtarea capacului presostatului, există probabilitatea apariţiei un foarte mare PERICOL DE ELECTROCUTARE! Vă rog nu vă jucaţi cu viaţa Dvs.! Curentul electric nu iartă!

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-01

Şi acum să trecem la subiectul articolului.

În funcţie de producător, aspectul general al unui presostat electromecanic poate diferi, dar, în mare, arată cam aşa:

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-02

Cu ajutorul unei şurubelniţe late potrivite, deşurubăm piuliţa de plastic ce se găseşte în partea superioară a capacului.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-03

Prin îndepărtarea capacului, ni se relevă regleta electrică (locul unde se conectează conductorii electrici) precum şi cele două arcuri (unul mare, mai gros, şi unul mic, mai subţire).

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-04

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-05

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-06

Prin intermediul arcului mare se face reglarea valorii presiunii la care va porni pompa (o notăm cu Pp). Aceasta vine presetată din fabrică, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a mări această valoare se roteşte piuliţa de pe arcul mare în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Cu ajutorul arcului mic se face reglarea diferenţei de presiune (o notăm cu ΔP) dintre presiunea la care se va opri pompa (o notăm cu Po) şi cea la care va porni pompa (Pp). Aşadar ΔP=Po–Pp, iar valoarea presetată din fabrică este, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a o mări se roteşte piuliţa de pe arcul mic în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Atenţie! Modificarea presiunii de pornire a pompei (Pp) va duce automat şi la modificarea presiunii de oprire a ei (Po), aşa că dacă se doreşte doar modificarea Po, va trebui făcut reglajul acesteia urmat apoi de reglajul Pp, prin rotirea corespunzătoare a piuliţei de pe arcul mic.

În concluzie, dacă nu se modifică reglajele presostatului electromecanic realizate de producător în fabrică, sistemul hidrofor va porni pompa la Pp=1,4 bari şi o va opri la Po=2,8 bari.
Valorile acestor reglaje pot varia între nişte limite, care depind de producător şi de modelul presostatului. În general, presiunea de pornire a pompei Pp se poate regla între 1-3 bari, iar ΔP între 0,5-2 bari.

În cazul în care uitaţi semnificaţiile fiecărui reglaj şi/sau sensurile de rotaţie pentru micşorarea sau mărirea valorilor de reglat, vă puteţi ghida după marcajele făcute de fabricant prin ştanţare, aşa cum se pot observa şi în poza de mai jos.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-07

Sper să vă fie de ajutor acest mini-articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

About these ads

18 thoughts on “Reglarea unui presostat electromecanic

 1. Foarte folositor articolul!
  O întrebare totuși: puteți recomanda o firmă producătoare pentru un presostat de calitate?
  În cazul meu, acesta se află într-un cămin cu destulă umezeală din cauza căreia, în timp, presostatul nu mai funcționează normal (rugină pe arcuri etc).
  La un moment dat, mă bătea gîndul să imaginez un sistem optic (cu electronica de rigoare) pentru „citirea” poziției tijei ce iese din vasul de compresie… Dar nu prea merită efortul.

 2. eu am un hidrofor si merge bine dar intro seara, asta dupa vreo 3 ani de cand lam cumparat nu se mai oprea cauza care era ,,,,pornise boileru aveam si un reseu in priza si nu avea curent destul adica energia era foarte slaba am oprit reseul si boileru la cateva secunde sa oprit si hidroforu

 3. Salut!Am un hidrofor fara vas de expansiune marca Elektra Beckum .Problema care o are este ca nu porneste singura la deschiderea robinetului,trebuie sa o pornesc manual de la butonul rosu atasat pe presostat.Vrea sugestie,idee daca aveti ….

 4. Buna ziua,
  Am o intrebare, la un moment dat ati afisat un numar de telefon mobil, pot sa va contactez pentru niste informatii (as avea putin de explicat o situatie ref.la un sistem cu pompa submersibila), poate ma ajutati cumva.
  Multumesc.
  Marius

 5. Nu inteleg cum vine treaba asta cu reglajul presostatului si presiunea din vasul de expansiune. Din “fabrica” un hidrofor cu pompa de suprafata cine reglat cu Pp la 1.4 si Po la 2.4, iar presiunea din vasul de expansiune este de 1.5 atmosfere. Din cate observ, nu se aplica regula de 0.3 bari mai mica decat Pp. Nu exista o formula/regula de calcul anume pentru acest reglaj?

 6. Buna ziua

  As a vea o intrebare. Am achizitionat un hidrofor mr. gardener, cu o pompa de 1.3kW, HWW 4000. Am conectat-o la reteaua de apa, am amorsat pompa, a si pornit hidroforul, functioneaza bine, doar ca nu vrea sa se opreasca. L-am lasat pana la 6bari dupa care l-am oprit manual. Am desfacut capacul presostatului, nu a fost umblat la ea, pe piulitele de reglaj inca apare insemnat cu vopsea. Care ar mai putea fi problema pentru care nu vrea sa se opreasca?! Mentionez, inca nu am verificat presiunea din vasul de expansiune, acesta fiind de 20L.

  Astept un raspuns

  • Este posibil ca presostatul să aibă un defect (de exemplu “contacte sudate” sau imposibilitatea “citirii” presiunii) care nu permite întreruperea alimentării cu energie electrică a pompei. Oricum, este o situaţie destul de anormală, dat fiind faptul că hidroforul este nou-nouţ.
   Vă recomand să profitaţi de garanţia de care beneficiaţi.

   • Multumesc mult de sfat, am reusit sa-mi rezolv problema. De vina nu a fost presostatul, ci lipsea presiunea de 1.5bari din vas. Am golit instalatia, am masurat presiunea din vas si era de 0.2bari. L-am umflat pana la 1.8bari si acum imi opreste presostatul instalatia la 3.5bari.
    As vrea sa va intreb daca aceasta presiune poate fi normala sau mai trebuie sa umblu la presostat pentru reglaj (ceea ce nu as dori sa-l fac, deoarece se vede ca este reglat din fabrica)?!
    O intrebare as mai avea, cand porneste hidroforul se aude pentru 1-2secunde un zgomot ciudat, de parca s-ar “chiniu” putin. Este normal acest fenomen, sau ar trebui sa-mi fac griji pentru ceva anume?!
    Multumesc anticipat.

 7. Interesant! multumim mult. Dupa ce am citit ambele postari, sa inteleg ca daca am 1,5 atm (aer) in vasul de expansiune daca presiunea de oprire a pompei este de 4 atm, pentru ca presiunea de oprire a pompei sa fie de 2,5 atm ar trebui sa aduc presiunea de aer din vas la cat? (bineinteles dupa ajustarea arcului mic al presostatului)

  • Pentru ca pompa să pornească la presiunea dorită de Dvs., nu este necesar să modificaţi presiunea aerului din acumulatorul hidraulic. Totuşi, este recomandat să faceţi acest lucru pentru o funcţionare cît mai bună a sistemului hidrofor.
   Dacă ţineţi cont de postarea lui Szoke Andras Barna de mai jos, atunci, în cazul Dvs., presiunea aerului din acumulatorul hidraulic ar fi bine să fie de aproximativ 2,2-2,3 bari.

 8. Acest mini articol este folositor avand in vedere ca niciun presostat nu este insotit de un manual unde se descrie in mod clar cum se regleaza.
  As adauga inca un sfat, dupa ce setati presiunea de pornire a pompei, trebuie sa modificati presiunea in vasul de expansiune in asa fel incat sa fie cu 0,3bar mai mica decat presiunea de pornire setata.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s