Reglarea unui presostat electromecanic

În cursul unui dialog cu unul dintre cititorii acestui blog, am constatat că îmi este ceva mai greu să explic cum se face reglarea unui presostat electromecanic, fără a mă ajuta de poze. Şi aşa a apărut ideea acestui mini-articol…

Reclame

Înainte de toate, vreau să atrag atenţia tuturor asupra unui aspect cît se poate de vital: Lăsaţi ca această operaţiune să fie făcută NUMAI de persoane calificate! După îndepărtarea capacului presostatului, există probabilitatea apariţiei un foarte mare PERICOL DE ELECTROCUTARE! Vă rog nu vă jucaţi cu viaţa Dvs.! Curentul electric nu iartă!

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-01

Şi acum să trecem la subiectul articolului.

În funcţie de producător, aspectul general al unui presostat electromecanic poate diferi, dar, în mare, arată cam aşa:

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-02

Cu ajutorul unei şurubelniţe late potrivite, deşurubăm piuliţa de plastic ce se găseşte în partea superioară a capacului.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-03

Prin îndepărtarea capacului, ni se relevă regleta electrică (locul unde se conectează conductorii electrici) precum şi cele două arcuri (unul mare, mai gros, şi unul mic, mai subţire).

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-04

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-05

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-06

Prin intermediul arcului mare se face reglarea valorii presiunii la care va porni pompa (o notăm cu Pp). Aceasta vine presetată din fabrică, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a mări această valoare se roteşte piuliţa de pe arcul mare în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Cu ajutorul arcului mic se face reglarea diferenţei de presiune (o notăm cu ΔP) dintre presiunea la care se va opri pompa (o notăm cu Po) şi cea la care va porni pompa (Pp). Aşadar ΔP=Po–Pp, iar valoarea presetată din fabrică este, în general, pe la 1,4 bari. Pentru a o mări se roteşte piuliţa de pe arcul mic în sens orar, iar pentru a o micşora în sens trigonometric.

Atenţie! Modificarea presiunii de pornire a pompei (Pp) va duce automat şi la modificarea presiunii de oprire a ei (Po), aşa că dacă se doreşte doar modificarea Po, va trebui făcut reglajul acesteia urmat apoi de reglajul Pp, prin rotirea corespunzătoare a piuliţei de pe arcul mic.

În concluzie, dacă nu se modifică reglajele presostatului electromecanic realizate de producător în fabrică, sistemul hidrofor va porni pompa la Pp=1,4 bari şi o va opri la Po=2,8 bari.
Valorile acestor reglaje pot varia între nişte limite, care depind de producător şi de modelul presostatului. În general, presiunea de pornire a pompei Pp se poate regla între 1-3 bari, iar ΔP între 0,5-2 bari.

În cazul în care uitaţi semnificaţiile fiecărui reglaj şi/sau sensurile de rotaţie pentru micşorarea sau mărirea valorilor de reglat, vă puteţi ghida după marcajele făcute de fabricant prin ştanţare, aşa cum se pot observa şi în poza de mai jos.

instalatoruldeiasi.ro - presostat 01-07

Sper să vă fie de ajutor acest mini-articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

86 de gânduri despre „Reglarea unui presostat electromecanic”

 1. Foarte bune si corecte explicatiile. Si pozele sunt foarte sugestive si la locul lor. Toata stima pentru cel care a redactat explicatiile. Merge perfect!

 2. Cel mai important detaliu de reglaj l-am gasit pe cutia unui presostat nou pe care nu a trebuit sa l mai montez deocamdata:
  Prima operatiune la reglajul lui este relaxarea completa a surubului ce tensioneaza arcul mic, cel ce modifica Delta in care sa varieze presiunea. Daca prin relaxarea lui pompa nu se va opri: ori presostatul este cu probleme, ori pompa nu mai baga presiunea necesara sa ajunga la acel delta minim.
  Cred ca este important totusi ca la resortul ce regleaza presiunea initiala pt declansarea pompei sa fie si el destins si pt o presiune mai mare sa fie treptat strans si verificat ca presiunea + delta sa nu fie mai mare ca presiunea pe care o mai poate face pompa. Cred ca asa puteti inca folosi o pompa care este obosita, coborand range ul / plaja de presiunea in care este solicitata sa functioneze.

 3. Va salut!Am schimbat presostatul la hidrofor si cind il conectez la curent porneste si nu mai opreste.Baga presiune pina la 2,2 bari si oricit l-as lasa sa mearga presiunea ramine aceasi fiind nevoit astfel sa-l deconectez si sa folosesc apa din butelie apoi iar il conectez.Va multumesc !Mihai

  1. Bună seara!
   Din ceea ce spuneți, pompa nu reușește să ridice presiunea pînă la valoarea la care presostatul să comande oprirea ei, cea ce indică faptul că anumite componente ale sale au o uzură pronunțată.

  2. Multumesc frumos, sunt multe lucruri interesante pe care nu multa lume se pricepe, mie unul personal, mi-a fost de ajutor, va multumesc!

 4. Buna ziua, am tot citit ce e povestit aici și vreau și eu sa va cer o părere. Am montat o pompa submersila noua, presostat nou și am următoarea problema. Totul funcționează ok pana la un moment dat când sesisez ca apa in put e calda (pompa a mers încontinuu), nu zic de factura de lumina … modic presiune, funcționează iar 3-4 zile fără probleme după care iar îl găsesc blocat pe pornit. Menționez ca am schimbat doua presostate.
  Va mulțumesc anticipat și va felicit pentru acest post.

  1. Bună seara!
   Ar putea fi cîteva posibile cauze:
   1. presostat defect, care nu mai închide circuitul electric al pompei… pentru că ați spus că deja ați schimbat două presostate, lăsăm deoparte această cauză;
   2. uzura pompei care, astfel, nu mai poate ridica presiunea pînă la valoarea care să permită presostatului să o oprească;
   3. pierderi de apă pe traseele pompă-consumatori.

   1. Am instalat un hidrofor cu pompa subersibila dupa schema si sfaturile dv. Va multumesc pentru rabdarea si timpul acordat celor nestiutori si cu buget mic dar cu dorinta de a face ceva.Sunteti printre cei putini care au redat clar si bune intentii ceia ce stiu.Multa sanatate va doresc si multi bani caci ii meritati .O sa ma folosesc in continuare de ideile dv.

   1. Scoateti fisa din priza,demontati capacul presostatului,demontati capacul de borne a motorului, dezlegati cele doua fire ( Faza si nul) de la bornele motorului (Nulul de protectie, pamantare nu trebuie demontat) si cu un aparat de masur verificati presostatul. Simularea potitiei pornit-oprit o puteti face f. usor cu o surubelnita. In rest toate sfaturile oferite de catre D-ul ,,Instalatorul de Iasi”, sant corecte.

 5. Diferă cumva presostat de hidrofor cu cel de compresor ?
  Vreau sa fac un compresor dintr-un compresor de raba un motor de 3kw trifazat și o butelie de cca 50 litri.

 6. Salut,
  O alta tema de pus pe tapet. Nu stiu daca a fost discutata….daca da, SCUZE(rog lnk in comentul vostru)!!!
  una pompa submersibila 950 w, 6000 L/h 50m, scufundata la 18 m
  un vas de expansiune de 80L (presiunea in vas 1,6 psi)
  presostat : – oprire la 3 psi; pornire la 2 psi
  Aceasta schema furnizeaza apa catre 9 robineti in casa (suntem DOAR 2 persoane 🙂 deci nu vor fi folosite toate simultan)
  La aceasta am adaugat de curand, udatul gradini (fiecare asperor teava separata). Iata si intrebarea:
  Imi doresc ca ea sa functioneze constant, de cand sesiseaza presostatul lipsa de PSI, pana la inchiderea sarcini (unde sarcina poate fi dus sau udat gradina). CUM FAC CA POMPA SA NU MAI AIBA UN CICLU DE PORNIRE/OPRIRE (asa cum am spus mai sus de la 3 la 2 PSI)? EXISTA O SCHEMA sau O PROCEDURA DE REGLAJ INTRE POMPA, VAS EXPANSIUNE si PRESOSTAT?
  Va multumesc anticipat!!!

  1. Bună ziua!
   Soluția este instalarea unui regulator (reductor) de presiune. Se amplasează ca în imaginea de aici: https://instalatoruldeiasi.files.wordpress.com/2012/03/instalatoruldeiasi-ro-schema-sistem-hidrofor-cu-pompa-submersibila-complet.jpg
   Sînt necesare apoi cîteva reglaje în sistem. De exemplu, dacă se dorește o presiune la robinet de 2,5 bari, se reglează presostatul să pornească pompa la 2,6 bari și să o oprească la 3,6 bari, iar regulatorul (reductorul) la 2,5 bari.
   ATENȚIE! Este recomandată utilizarea unui regulator (reductor) de presiune care să mențină aceeași presiune atît în regim dinamic, cît și în cel static.

 7. Presostatul conteaza ce tensiune trece prin el eu am in sistem fotovoltaic de 12v pompa submersibila tot de 12 v si 2,2 bar sau sa caut presostat pe 22 v cu respects

 8. Am un presoata electronic de la melinda iinstal si porneste la 0.9 si se opreste la 4,2.prin constrictie nu are de cat un reglaj in capul capacilui cu sens + si – la cate nu raspunde in nici un sens.Porneste si opreste tot in aceleasi valori.

 9. Sa traiti! Locuiesc la camin si am avut acum vreo luna probleme cu masina de spalat. S-a dovedit ca se consumasera carbunii si i-am schimbat cu unii originali. Masina de spalat este Siemens. Ideea e urmatoarea: astazi s-a auzit un poc, m-am speriat, am scos-o din priza apoi dupa un timp i-am dat iar pornire.Am realizat ca masina desi functiona(cuva se invartea)pe stoarcere nu mai avea putere. M-am gandit sa ma uit pe modulul elctronic, poate se vede ceva ars si sa stiu sa o duc la reparat. Am gasit un fir impuscat care venea de la presostat. Pana acum vreo 2 ore nu am stiut ce e, credeam ca e o priza si am vrut sa o desfac. Asa ca mi-am bagat nasul in cele 3 suruburi de pe presostat. Cand a inceput sa imi para dubioasa treaba am incercat sa aflu ce piesa e aia. Cautand pe google am aflat ca e presostatul si cam cu ce se ocupa.Am inteles ca deregland-o cam schimb decursul normal al programelor. L-am regat inapoi ochimetric. Credeti ca va fi o schimbare majora? Daca da cum as putea sa o aduc in limitele normale. Mentionez ca am 20 de ani si sunt student la medicina, asa ca nu prea detin cunostinte de electronica.

 10. Buna seara,

  As avea si eu o intrebare legata de reglarea unui presostat.
  E vorba de un presostat italian marca Square D. El controleaza o pompa submersibila Grundfos SQ 2-35 MS 3, daca tin bine minte modelul pompei.
  In momentul in care pompa incepe sa functioneze si presiunea creste de la aprox 1,8 bar spre valoarea maxima de 2,9 -3 bari, cresterea de presiune se realizeaza foarte lent in momentul in care presiunea este f. aproape de valoarea maxima setata (2,9 bari). Uneori trec cateva minute (3-5 minute) pana se aude declicul care opreste functionarea pompei atunci cand rezervorul de 80 de litri s-a umplut. Tin minte ca in trecut umplerea rezervorului se facea printr-o crestere liniara si relativ rapida a presiunii fara ca pompa sa functioneze un timp atat de indelungat, lucru care duce la un consum mai mare de energie electrica.

  Multumesc anticipat pt raspuns,

  Manuel Martin

 11. Salut,
  Am o problema si sper ca ma puteti ajuta. Am montat o pompa in sistem hidrofor si de cateva zile am observat o presiune mai mare la apa. Am verificat si am observat ca presostatul nu mai declasaja si nu mai opreste pompa. L-am schimbat cu unul nou dar am aceeasi problema. Presiunea creste peste 4 bari. Aceti idee ce ar putea fi? Multumesc.

 12. buna ziua am o problema cu hidroforul si va rog sa ma ajutati.Singura problema este ca de vreo 4-5 ori pe zi se intampla ca sa astept vreo 1 minut ca sa-mi vina apa pe teava si nu stiu ce este de facut,.va multumesc

   1. buna ziua am o problema langa vasul de expansiune curge apa la legaturile dintre presostat, mie mi se pare ca curge chiar de la presostat tasneste e posibil?astept raspunsul dumneavoastra multumesc…presostatul e de vreo 6 ani….

 13. Buna ziua …am si eu montat un hidrofor care dupa ce a functionat bine 2 ani nu se mai opreste din functionare decat deca il decuplez de la curent . Porneste de asemena la cuplarea electrica indiferent de presiunea apei . Nu am pierderi pe circuit si nu se opreste nici daca inchid complet toti consumatorii . Am schimbat deja al 3-lea presostat si se manifesta la fel . Daca are cineva sfaturi raman recunoscator .

  1. vezi garnitura de la presostat daca este foarte tare stransa se optureaza gaura si nu ma i intra presiune in presostat asa ca nu ma i decupleaza,sau sa nu fie infundata gaura unde se prinde presostatul in ponpa
   ..succes

 14. Am o probelma cu hidroforul de aproximativ un an.

  Am un hidrofor de la tricomserv cu pompa de 1100 W Qmax = 1200l/h ,Hmax=50m, inaltimea de aspiratie 30m.
  Hidroforul este montat in camin langa fantana si inaltimea intre luciul apei si robinetul cel mai inalt din casa este de aproximativ 8m, conducta de aspiratie este de 1’1/4 si refularea catre casa este de 1′ tol.
  De ceva timp datorita unezelii din caminul hidroforului manometru care se afla infiletat in carcasa pompei s-a rupt din filet de tot si nu mai exista.
  Vreau sa va spun ca de cand am montat acest hidrofor nu am reusit sa cresc presiunea la robinet mai mult de 1 bar nici cu slujba la biserica.
  Am tot incercat sa reglez presostatul mecanic din filet ……..insa daca il strang putin mai tare din piulita …nu mai declanseaza arcul si functioneaza in continu pompa hidroforului fara oprire ……….daca il slabesc am o presiunea foarte foarte mica la apa …….in final in urma reglajelor presostatul functioneaza si declanseaza la intervale de 5-8 sec si pompa hidroforului asigura in casa o presiune la robinet de doar 0.8-0.9 bar…
  Pe langa acesta datorita faptului ca pompa hidroforului se declanseaza destul de des…..la intervele de 5-8 secunde……am incercat sa rezolv acesta problema si sa incarc vasul perna de aer cu o pompa auto de mana …….insa daca incarc in aer in vas la 1,5 bar ……in functionare se declanseaza presostatul la un interval scut de timp de 1-2 secunde ….daca scad perna de aer in vas la 1 bar …. creste putin timpul de declansare (de repornire a pompei) la intervale de 5-8 secunde.

  Nu stiu cum as putea face sa asigur o presiune constanta la robinet macar de 1,5 bar si o functionare corecta a vasului de expansiune ……practic in prezent cat functioneaza pompa presiune este constanta insa mai apoi scade treptat aproape de zero pana la o noua declansare a presostatului.
  Balonul din vasul de expansiune nu e spart…..am verificat.

  .Daca aveti o solutie as fi recunoscator….

  1. Înclin să cred că problema dvs provine din faptul că pompa (nu atît motorul electric cît restul ansamblului) nu este capabilă să asigure o presiune superioară.
   Trec, oarecum, prin aceeași situație cu cea a dvs. La mine, cînd luciul apei este mai mic de ~4-5m, lucrurile decurg normal. Dar cînd apa e mai jos am aceeași problemă (lucru îndelung al pompei, cu intervale f scurte de pauză). Cînd consumatorii (robineții) sunt închiși, pompa nu intră în acțiune decît, eventual, la fiecare 5h (pun asta în baza unor mici ”scăpări” de presiune).
   Mă gîndesc serios să modific sistemul hidro cumva astfel încît să păstrez butelia și presostatul hidroforului original dar să operez unele schimbări pentru a folosi o pompă submersibilă (cred că astfel aș avea mai multe avantaje, cel mai important fiind cel de a face sistemul operațional și cînd apa se află mai jos de 10m, dar și (eventual, în a doua etapă) mutarea buteliei și a presostatului deasupra nivelului solului pentru a-l proteja de inundațiile aferente ploilor abundente).
   La rîndu-mi, aș fi recunoscător dacă cineva care a făcut acestă modificare ar împărtăși experiența (rezultate obținute, fiabilitate, eventuale sfaturi de urmat).

    1. Mulţumesc pt răspuns.
     Ce putere are pompa dvs şi care este presiunea maximă la care aţi reglat oprirea? Eu aş vrea să obţin ~3 atm (dar n-am nicio idee despre cît de puternică ar trebui să fie pompa pt a reuşi acest lucru).

 15. Salutare! Am aplicat si eu ceea ce ați scris si pentru asta mulțumesc! Totuși as avea nevoie de un mic sfat! Am reglat presiunea de pornire la 2,5 Bari, presiunea de oprire la 3,8 Bari. Folosesc o instalație de irigat cu 7 electrovalva, cel mai mult am 4 aspersoare rotative pe un circuit. Indiferent de circuit, hidroforul meu pornește la început imediat ce presiunea scade la 2,5 Bari însă pana termin de irigat cu toate cele 7 circuite nu se mai oprește deoarece nu reușește sa mai atingă presiunea de oprire. In funcție de circuit sta pe undeva pe la 3 Bari plus / minus. Oare are vreo legătura cu presiunea din vasul de expansiune sau e vreo problema cu pompa care este de 1,1 kw. Sau nu este apa suficientă in put?

  1. E o mare problema daca folosesti o pompa de 1,1 kw sa lucreze pana la 3,8 bari poti so arzi. Ar trebui sa adaugi in motor de circulatie a apei pe conducta principala. E acela care are doar turbina nu e ca motorul de hidrofor. Eu am acasa o pompa submersibila de 1,8 kw si udam cu 4 aspersoare dar lucra la 2.5bari totusi eu acu ma spetesc cum sa mai reglez presostatul sa opreasca la 3 bari pentru ca pornea la 0,7 bar si oprea la 3,4 si mi-e frica sa nu se strice daca lucreaza pana la presiunea asta.pompa e pentru uz casnic mai ud si in gradina

  2. Bună dimineața!
   La o funcționare în condiții normale, debitul total al circuitelor deschise este cel care face ca pompa să nu mai atingă presiunea de oprire. Dacă nu este vorba de o funcționare defectuoasă a pompei (uzură, defecte, lipsa apei din puț/fîntînă), atunci eu aș fi bucuros că ea funcționează continuu, nu cu opriri și porniri (mai ales dacă ar fi dese).

   1. Buna dimineata ,
    Am achizitionat un hidrofor acum cateva zile. Opreste la 2.5 bar si porneste la 1.5 bar. In mod normal functioneaza intre 1.8 – 2.0 bar. Functioneaza conform datelor tehnice si nu pare sa aiba alte probleme . Nu are vibratii sau fluctuatii de presiune. Presiunea in butelie am verificat-o si este de 1.9 ( 1.8 – 2.0 scrie pe butelie ) , deci totul pare ok. Singura problema este ca functioneaza atat timp cat am apa pornita , fara nici-o oprire. Am un vecin al carui hidrofor functioneaza doar cateva secunde pe minut ( 2-3 secunde on / 20 – 30 sec. off ). Vasul meu are 20 l , al lui 25 l. Nu cred ca de aici ar fi problema. Intrebarea mea este : care functionare este normala , a mea sau a lui si care ar fi cauzele ? Va multumesc .

     1. Bună ziua am și eu un termostat din acesta de hidrofor și nu știu cu să îi fac legăturile scrie la fire acolo unde se baga într parte motor și întrupare line

      1. Termostat ?! Daca e vorba de presostat, atunci conectarea e simpla. Pe o intrare a regletelor conectezi motorul , iar pe cealalta parte conectezi alimentarea respectiv faza si nulul . Impamantarile se conecteaza separat pe partea metalica a armaturii presostatului si cred ca intotdeauna e marcat cu simbolul impamantare . Ar fi bine totusi sa apelezi la vreu-n amic de meserie .

       1. La presostat trebuie o anumita tensiune sau nu conteaza pt ca eu am panouri fotovoltaice 12 v si pompa submersibila 12 v si 2,2 atm . si vreau sa fac in sistem hidrofor sau sa caut presostat 12 v

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s