Un alt hidrofor cu pompă submersibilă


În acest articol vă voi prezenta un alt sistem hidrofor cu pompă submersibilă. Îmi şi închipui prima voastră reacţie: „Cum? Încă unul? Ce-ar putea avea deosebit acest nou sistem hidrofor, ca să justifice încă un articol?” Aşa că, eu vă voi spune ce noutăţi aduce el, iar voi veţi hotărî dacă acestea merită sau nu să-i alocaţi din timpul vostru liber. În plus, ca „povestea” să nu vă plictisească, vă voi prezenta doar etapele mai deosebite, fără a mai intra în acele detalii care au fost deja relevate la celălalt sistem hidrofor. Bine? Atunci, să trecem la „poveşti”!

Aspectele care deosebesc acest sistem hidrofor de precedentul sînt următoarele:
– fîntîna se află sub casă (mai exact, în pivniţă), nu în afara perimetrului ei
– acumulatorul hidraulic al hidroforului va fi realizat din două butoaie de inox
– sistemul hidrofor va fi instalat în pivniţa casei, nu într-un cămin de hidrofor

Aşa cum v-aţi obişnuit de la celelalte articole, mai întîi o să vă prezint situaţia de la faţa locului, aşa cum era ea înainte de intervenţia noastră.

Ţin să menţionez cîteva lucruri:
– în pivniţă era trasă deja conducta care va conduce apa în camera tehnică de la parterul casei, aşa cum se poate observa în colţul din dreapta sus al primei poze
– instalaţia electrică pentru alimentarea sistemului hidrofor a fost făcută după ce noi am realizat instalaţia (pentru probele de lucru şi pentru cea de funcţionare de la predare am folosit un prelungitor)
– proprietarul avea deja pompa submersibilă, întrerupătorul plutitor şi butoaiele de inox, aşa că a fost nevoie doar de celelalte componente ale sistemului hidrofor
– proprietarul a dorit ca alimentarea cu aer sub presiune a acumulatorului hidraulic să se facă prin partea de jos a lui, nu prin partea superioară a acestuia

În schiţa de mai jos este schema hidraulică de principiu a sistemului hidrofor cu pompă submersibilă pentru acest caz.

Finalizarea schemei hidraulice de mai sus a făcut posibilă stabilirea componentelor de care mai era nevoie, aşa că am plecat la cumpărături. Rezultatul şedinţei de „shoping” îl puteţi vedea în pozele următoare.

Conform metodei noastre de lucru, am asamblat „la rece” următoarele componente: robinet de separare, teu, filtru impurităţi, piesă „5 căi”, presostat, manometru, racord antivibrant, robinet de golire, robinet dublu serviciu, racord de compresie.

Au mai urmat:
– pregătirea butoaielor pentru suspendarea pe perete

– realizarea instalaţiei de transport a apei

– realizarea sistemului de suspendare a pompei submersibile în fîntînă
– racordarea conductei de la pompa submersibilă cu restul instalaţiei de transport a apei, între acestea două fiind amplasat şi robinetul de golire al sistemului hidrofor

– amplasarea pe peretele pivniţei a componentelor hidraulice a sistemului hidrofor

– racordarea tuturor componentelor într-un sistem unic

Apa din fîntînă ajunge în acelaşi punct cu cea de la reţeaua locală în camera tehnică, amplasată la parterul casei, iar comutarea de la o sursă la alta este manuală, prin intermediul a două robinete de separare. De acolo, printr-un reductor de presiune, apa ajunge în distribuitorul de apă rece, aşa cum se poate vedea în poza de mai jos.

Şi cu asta… gata! Sper că nu regretaţi timpul alocat parcurgerii acestui articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

74 de gânduri despre „Un alt hidrofor cu pompă submersibilă”

  1. Buna seara. As vrea sa montez un hidrofor la o casa de vacanta in urmatoarele conditii: nivelul apei este la aproape 2-3 de suprafata (fantana/putul este la 5 metri de un rau mic), distanta de la fantana pana la hidrofor este de 40 metri cu o difetrenta de nivel de max 5 metri, distanta de la hidrofor la casa este de 5 metri fara diferenta de nivel. Din punct de vedere tehnic as putea gasi un hidrofor la un buget de 1000 – 1500 lei care sa furnizez apa in conditiile date? Nu pot sa iau in consideratie folosirea unei pompe submersibile din difererite motive locale. Multumesc.

  2. Bună ziua.Am forat cu două săptămâni în urmă un puț de dimensiune 140 mm,adâncime 70 m ca să irig o grădină de 6000 mp în sistem hidrofor.Vreau să fac un cămin pt. hidrofor.Am un butoi de bere.Întrebările pe care le am:E deajuns un butoi,sau să mai fac rost de încă unul?Deoarece vreau să irig prin picurare,ce filtru să folosesc pt ca să nu se înfunde diuzele de picurare şi să nu curăț des filtrul.De unde fac rost de reducție pt introdus aer în hidrofor?Ce filtre îmi trebuie pt ca apa să fie bună de băut?Pompa este Tornado debit 1 l pe sec.Vă mulțumesc mult!

  3. Miam luat o pompa sumersibile cu absortie de la60m o pot folosi pe post de hidrofor am butelia presostatul si restul cum ar trebui montata pompa

  4. Ce caracteristici ar trebui sa aiba o pompa submersibila care sa alimenteze o casa parter si etaj in sistemul hidrofor cu cele 2 butoaie de inox. Putul este in beci, are o adancime de 26m si nivelul apei pe la 17m? Multumesc.

      1. Este un put forat cu diametrul de 20cm E greu de vazut cum se modifica nivelul. Dar pot scoate 5-6 ore fara a ramane fara apa. Am o pompa wasserkonig wtx3000-48 pe care o folosesc ocazional(casa este la stadiul de finisaje) si nu am presiune. Banuiesc ca am nevoie de ceva mai puternic.

        1. Clar că la un puț de 20 cm diametru este greu de văzut nivelul dinamic, dar este simplu de măsurat… ne interesează adîncimea la care este el, nu aspectul lui. Deocamdată, doar ca să avem o bază de pornire, o să luăm în calcul un nivel dinamic de 20 de metri. Practic, ar putea fi chiar și la 25 de metri, așa că tot ce vom discuta va trebui revizuit după ce se știe nivelul dinamic.
          Dacă sînteți la faza de finisaje (adică apa pe care o folosiți ajunge la parter… cred), un WasserKonig WTX 3000-48 ar trebui să facă față. Nu-mi dau seama de ce nu se întîmplă acest lucru.
          Spuneți că nu aveți presiune. În acest caz, cît este presiunea pe care o aveți la punctul de ieșire al apei? Sau poate că nu presiunea este cea care vă nemulțumește, ci debitul.
          Aștept răspunsul Dvs. O seară bună!

  5. Vreau sa-mi fac si eu ceva asemanator cu doua butoaie de bere,si am o intrebare,trebuie sa mai introduc eu aer,sau isi face perna de aer cu ce este in ele?si mai trebuie ceva reductie la fundul lor?

    1. Bună seara!
      Eu zic că este îndeajuns aerul existent în butoiul de bere amplasat cu „capul” în jos. Dar dacă nu sînteți mulțumit de rezultate, puteți adăuga ulterior aer (cu o pompă sau cu un compresor).
      Da, mai este necesară o reducție la intrarea în butoi (se poate observa în pozele atașate de mine, cele în care se vede partea de jos a butoiului, așa cum îl privim cînd este montat pe perete).
      Toate cele bune!

Lasă un comentariu