Un alt hidrofor cu pompă submersibilă


În acest articol vă voi prezenta un alt sistem hidrofor cu pompă submersibilă. Îmi şi închipui prima voastră reacţie: „Cum? Încă unul? Ce-ar putea avea deosebit acest nou sistem hidrofor, ca să justifice încă un articol?” Aşa că, eu vă voi spune ce noutăţi aduce el, iar voi veţi hotărî dacă acestea merită sau nu să-i alocaţi din timpul vostru liber. În plus, ca „povestea” să nu vă plictisească, vă voi prezenta doar etapele mai deosebite, fără a mai intra în acele detalii care au fost deja relevate la celălalt sistem hidrofor. Bine? Atunci, să trecem la „poveşti”!

Aspectele care deosebesc acest sistem hidrofor de precedentul sînt următoarele:
– fîntîna se află sub casă (mai exact, în pivniţă), nu în afara perimetrului ei
– acumulatorul hidraulic al hidroforului va fi realizat din două butoaie de inox
– sistemul hidrofor va fi instalat în pivniţa casei, nu într-un cămin de hidrofor

Aşa cum v-aţi obişnuit de la celelalte articole, mai întîi o să vă prezint situaţia de la faţa locului, aşa cum era ea înainte de intervenţia noastră.

Ţin să menţionez cîteva lucruri:
– în pivniţă era trasă deja conducta care va conduce apa în camera tehnică de la parterul casei, aşa cum se poate observa în colţul din dreapta sus al primei poze
– instalaţia electrică pentru alimentarea sistemului hidrofor a fost făcută după ce noi am realizat instalaţia (pentru probele de lucru şi pentru cea de funcţionare de la predare am folosit un prelungitor)
– proprietarul avea deja pompa submersibilă, întrerupătorul plutitor şi butoaiele de inox, aşa că a fost nevoie doar de celelalte componente ale sistemului hidrofor
– proprietarul a dorit ca alimentarea cu aer sub presiune a acumulatorului hidraulic să se facă prin partea de jos a lui, nu prin partea superioară a acestuia

În schiţa de mai jos este schema hidraulică de principiu a sistemului hidrofor cu pompă submersibilă pentru acest caz.

Finalizarea schemei hidraulice de mai sus a făcut posibilă stabilirea componentelor de care mai era nevoie, aşa că am plecat la cumpărături. Rezultatul şedinţei de „shoping” îl puteţi vedea în pozele următoare.

Conform metodei noastre de lucru, am asamblat „la rece” următoarele componente: robinet de separare, teu, filtru impurităţi, piesă „5 căi”, presostat, manometru, racord antivibrant, robinet de golire, robinet dublu serviciu, racord de compresie.

Au mai urmat:
– pregătirea butoaielor pentru suspendarea pe perete

– realizarea instalaţiei de transport a apei

– realizarea sistemului de suspendare a pompei submersibile în fîntînă
– racordarea conductei de la pompa submersibilă cu restul instalaţiei de transport a apei, între acestea două fiind amplasat şi robinetul de golire al sistemului hidrofor

– amplasarea pe peretele pivniţei a componentelor hidraulice a sistemului hidrofor

– racordarea tuturor componentelor într-un sistem unic

Apa din fîntînă ajunge în acelaşi punct cu cea de la reţeaua locală în camera tehnică, amplasată la parterul casei, iar comutarea de la o sursă la alta este manuală, prin intermediul a două robinete de separare. De acolo, printr-un reductor de presiune, apa ajunge în distribuitorul de apă rece, aşa cum se poate vedea în poza de mai jos.

Şi cu asta… gata! Sper că nu regretaţi timpul alocat parcurgerii acestui articol.

Toate cele bune! Pe curînd!

Anunțuri

59 de gânduri despre „Un alt hidrofor cu pompă submersibilă”

 1. Buna ziua,
  Imi puteti spune daca montez aceasta piesa http://piesesiunelte.ro/pompe-submersibile/presostat-electronic-inlocuieste-vas-expansiune-1902 sau aceasta http://piesesiunelte.ro/pompe-submersibile/presscontrol-inlocuieste-vasul-de-expansiune-nou–1665 ( cred ca sunt la fel, nu-mi dau seama ) in locul vasului de expansiune, presostat… am acelasi randament la pompa? Mentionez ca am o pompa subersibila in sistem hidrofor cu vas de 50l. Dar daca aceasta piese face acelasi lucru ca sistemul initial as face aceasta schimbare sa scap de membrana, facut presiune… Multumesc !
  Răspunde

  1. Parerea mea este ca o sa scapi de vasul de expansiune si de membrana din interiorul vasului dar o sa schimbi pompa de apa mult mai des decat prin varianta presostat mecanic/vas expansiune. Plus de asta s-ar putea ca pompa ce o ai tu sa nu fe multumeasca in regimul presostat electronic si sa nu ai aceeasi presiune de dinainte sau in unele cazuri o sa ai niste fluctuatii de apa pe coloana. Tine minte ca in varianta presostat mecanic/vas expansiune in interiorul vasului se crea o presiune optima setata la presostat si se acumula o cantitate suficienta de apa astfel incat sa nu iti porneasca pompa des. La cel electronic pompa o sa mearga cam incontinuu ceea ce duce la o uzura mult mai mare a ei si bineinteles cumpararea unei alte pompe la intervale mai dese decat pe varianta mecanica.

   1. Buna ziua,
    Multumesc de raspunsul anterior. Mai am o intrebare. Am o pompa sumer. in sistem hidrofor ( 800 w 1.7l/h). Daca dau drumul la un robinet apa curge pana cand presiune ajunge la Pp de la presostat. Porneste pompa si incepe sa bage apa in vas dar daca am in continuare robinetul deschis ea nu ajunge la presiunea Po, (de ex eu am Po ~3.8 atm) ci se stabilizeaza in jurul valori ~ 3atm si pompa merge intr-una cat timp am robinetul deschis si abia cand opresc robinetul se duce pana la Po. Este normal sa functioneze asa sau mai bine micsorez Po la 3 atm, astfel incat pompa sa ajunga si la Po cand am un robinet deschis, dar asta ar insemna sa porneasca si sa se opreasca de mai multe ori ( sa aibe mai multe cicluri Pp si Po cu delta p in fubctie de vas si cat este reglat presostatul ) in intervalul de timp cat timp eu tin robinetul deschis continuu. Am citit ca pompa decat sa aiba porniri este de preferat sa mearga continuu. Si am mai citit ca a are 20 de porniri/h, nu prea inteleg ce vrea sa zica, dar daca tin robinetul deschis o ora sigur va avea mai mult de 20 de porniri/h oricat de mare as face ecartul intre Po si Pp. Cum este mai bine sa o las asa si pompa sa porneasca odata sa aibe mers continuu si se va opri abia dupa ce opresc eu robinetul dupa care pompa urca presiunea la Po si se opreste asta inseamana un ciclu sau sa micsorez Po pana la presiunea cat se stabilizeaza pompa , dar avand porniri si opriri mai multe mai multe cicluri dar cu pauza cat este delta p? Daca vreau sa am presiunea la care se stabilizeasa pompa actuala ( cam la ~3 atm pompa se stabilizeaza daca am un robiet deschis ) sa fie mai mare trebuie sa iau o pompa care are debitul mai mare pe aceeasi sectiune de refulare 1 tol sau o pompa cu aceelasi debit ca cea initiala (1.7l/h ) dar cu sectiunea de refulare > 1 tol). Dintre pompele tricomserv si micul fermier, ce ati recomanda? Din ce am vazut M.Ferm. are caracteristici mai bune decat Tricom. la acelasi pret dar nu stiu care din ele sunt mai fiabile. Nu stiu daca m-am facut inteles dar sper sa fi inteles ideea.
    Multumesc!

  1. Bună ziua!
   Nu sînt sigur dacă am înțeles doleanța Dvs. Dacă vă referiți la a înlocui vechiul acumulator hidraulic cu unul (sau mai multe) fără membrană, pur și simplu îl demontați pe cel vechi și îl montați pe cel de inox, cu mențiunea că acesta va trebui montat astfel încît apa să intre prin partea inferioară a lui (precum în pozele de mai sus) și să aveți posibilitatea să-l goliți la anumite intervale de timp, pentru refacerea pernei de aer din interiorul lui.

 2. Salut.

  Foarte frumoasa instalatia. Felicitari.
  Ma gandeam sa folosesc si eu un butoi de bere in loc de vas de expansiune.
  Insa am o nelamurire.
  Am inteles urmatorele:
  – butoiul de bere trebuie umflat, astfel ca sa se creeze o perna de aer sub presiune, inainte de a se umple cu apa.
  – perna de aer presurizat are exact acelasi rol ca in cazul vasului de expasniune cu membrana de cauciuc.
  – presiunea trebuie reglata in corespondenta cu valoarea de pornire a presostatlui; ar trebui ca presiunea aerului sa fie foarte apropiata de presiunea de pornire, astfel ca pompa sa porneasca atunci cand rezervorul se goleste.

  Daca nu am presiune in butoi inainte de a baga apa, atunci perna de aer la momentul opririi hidroforului (la presiunea maxima in instalatie) va fi foarte mica.
  Asta inseamna ca perna de aer va impinge afara putina apa pana presiunea va scadea la valoarea de pornire a pomepei.
  In esenta, in butoi va fi mai mereu foarte multa apa, deci volumul disponibil al butoiului va fi folosit ineficient.

  Am o intrebare referitoare la acest scenariu,
  Avand in vedere ca pre-presuriazarea butoiului este esentiala, cum ne asiguram ca aerul sub presiune nu iese arara din butoi atunci cand pompa nu functioneaza, sau cand apare o avaire in instalatia de apa aflata sub presiune ?
  Particularizez aici: sa presupunem ca se intrerupe alimentarea la 220V a pompei (problema la furnizor).
  Imediat dupa, gospodina deschide robinetul de apa pentru a spala fructe si legume.
  Va veni apa la robinet din butoi, impinsa afara de perna de aer sub presiune.
  Odata cu extinderea pernei de aer, presiunea in instalatie scade pana la presiunea de pornire a pompei.
  Presostatul declanseaza, insa pompa nu porneste deoarece nu mai are alimentare.
  In scurt timp, toata apa iese din butoi, unde ramane doar aer la aproximativ 1.5 bar
  Robinetul fiind deschis, iese si aerul sub presiune astfel ca in butoi ramane doar aer la rpresiune atmosferica.

  Ar fi necesara montarea unei piese la iesirea din butoi care lasa sa treaca apa in ambele directii, insa nu lasa aerul sa treaca.
  Exista o astfel de piesa ?

  Multumesc,
  Ciprian.

  1. Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect racordand la o pompa de suprafata de apa de 1,5 toli pe care am primit-o,atat absorbtia cat si refularea din furtunele pe care le am de 1 tol.Va multumesc.

 3. cat mat costa daca mi-ai face tu toate racordurile etc fara pompa exact ca in postarea ta Un alt hidrofor cu pompă submersibilă un pret astept pe mai roberto_radu@yahoo.com . am putul la 15 m de casa si as vrea sa aduc conducta pana in beci unde am conectarea la reteaua locala acum ma intreb unde este mai bine sa pun toata fitingaraia in beci sau langa put am un camin hidrofor 150 latime 180 lungime 2 m inaltime turnat cu beton special pentru piscina am adaugat aditiv hidrofug in caz de ceva pot sa il folosesc ca un rezervor de apa specific ca in el am si un ibc de 1000 l pt orice situatie mai si un ibc la inaltime se ud in gradina si solar de toate pt toti imi place sa am detoate deci revenind la subiect presostaul unde sa il pun in casa sau in caminul de langa put astept un raspuns un predt pt 2 butoiae cutot cu fitingaraie plus valva etc

 4. Ma gandesc la instalatia de facut sifoane, si ma intreb daca nu cumva „perna de aer” care ar trebui sa stea sus (pe fundul butoiului) nu se amesteca cu apa si iese cand deschidem robinetul la fel ca din sifon. Aveam impresia ca deaia se pune la hidrofoare basica de caiciuc sa separe apa de aer si sa nu se amestece la iesire. Cred ca acest sistem trebuie incarcat cu aer foarte des, si nu ii mai vad rentabilitatea. Poate cei care au realizat proiectul ne pot spune cat de des refac presiune de aer.

  1. Am acest sistem facut acasa la sat impreuna cu o submersibila wk2400-80 care imi ridica presiunea si pana la 6 bari. Mentionez ca acest sistem merge f f bine si fara a avea aer bagat in butoi/butoaie. Presostatul nu face diferenta intre presiunea de aer si presiunea de apa deci in butoi oricum se creeaza presiunea setata de dvoastra la presostat(de pornire/de oprire)doar din presiunea apei bagata de pompa. Eu am reglat la Pp(pres pornire) 2.8 bari si Po(pres oprire) 4 bari si am o presiune mai mult decat suficienta pe instalatie. Si toate astea fara a baga aer in butoi/butoaie.

 5. am si eu o (mai multe) intrebare. pe unde bagi presiunea in butoaie si cand? Inainte de introducerea apei in bazin sau dupa. La o fantana cu distanta pana la apa de 18-20m, ce caracteristici trebuie sa aiba pompa sumersibila pt a face fata la umplerea butoaielor. ms aticipat

  1. Depinde si ce distanta mai ai de la fantana pana la consumatori si pana in ultimul punct unde vrei sa iti ajunga apa cu presiune.Plus ca pe langa toata lungimea traseului mai adaugi si ceva metri in plus la ”puterea de refulare” ca pompa aleasa sa nu mearga la capacitate maxima! In cazul tau iti pot da un sfat in alegerea unei submersibile(dar este unul personal,recunosc ca nu sunt un f mare specialist in asa ceva,doar ma pricep un pic)………la adancimea fantanii de 20 m plus un eventual traseu al tevilor si a celorlalte de inca vreo 30 m maxim iti recomand urmatoarele: Submersibila Jar x85-400 ron sau Wassertechnik Wk 2400-80-600/650 ron.

 6. Buna seara domnilor! Eu am urmatoarea situatie: Din anul 2002 casa mea a fost deservita de un hidrofor de 80 litri Branco, fara probleme pina in 2011 cind s-a spart membrana hidroforului. De atunci am schimbat 4 membrane care se sparg mereu. De aceea vreau sa inlocui hidroforul clasic cu 2 butoaie inox alimentar. Problema mea este ca am reglat presostatul sa declanseze la minim 2 atm. si la maxim 4.8 atm. intrerupe pompa . La o presiune mai mica de 4,8 atm., nu am realizata o alimentare rezonabila (ca presiune) la baile si bucatariile de la etajul 2. Eu am gasit forat un put la 27 metri (peste care am construit casa) in care am amplasat o pompa submersibila ce imi aduce apa intr-un bazin de 1000 litri cu plutitor care comanda pornirea si oprirea pompei pentru a alimenta bazinul de 1000 litri. Din acest bazin , apa este preluata de catre pompa(Grunfos) montata pe bazinul hidroforului in circuit cu un manometru de presiune si presostat care imi comanda intrarea in functiune a pompei montata pe hidrofor care porneste cind presiunea in instalatie scade la 2 atm. si o opreste cind presiunea in instalatie a ajuns la 4,8 atm.. Toate acestea (hidroforul = bazinul de 1000 litri ) le am amplasate la demisol intr-o camera separata de camera celor 2 centrale. Ei, eu vreau sa inlocuiesc numai butelia hidroforului care imi sparge membranele(probabil datorita cariilor provocate de rugina pe interiorul buteliei) cu 2 butoaie inox legate in serie. Nu stiu daca pot gasi butoaie care sa reziste la 5,5 – 6 atm. pentru siguranta! In rest as folosi instalatia deja existenta. Daca ati avut rabdarea sa ma urmariti, poate ma ajutati cu un sfat util, pentru care va multumesc mult, anticipat!P.S. instalatia mea deserveste 9 bai si 5 bucatarii + curtea pe o inaltime de 11 metri.

 7. In foto, racordul la botoi este facut prin un stut din cat am inteles sudat de capacul butoiului. Este absolut necesar? Din cate stiu respectivul capac este detasabil, butoiul fiind prevazut cu filet inerior. Este posibila racordarea direct prin un racord cu filet in locul celui sudat. Daca da, de cat este racordul si ce pas are filetul. Mc

  1. Eu am sudat dop galvanizat pentru a fi sigur si pt a nu pierde presiunea . In dop am montat un ventil auto pt a reincarca perna de aer din butoaie

 8. Salutare,

  Am achizitionat un butoi bere de 50l pe care estre inscrisa presiune maxima 4.1 bar (este O.K.?) am alamit reductie de 1″ , pompa este DAB model KPS 30/16MP complet echipata cu o capacitate maxima de 40l/min ( doresc sa alimentez masina de spalat si o mica chiuveta exteriora)si restul pieselor exat ca in schita, Acest sistem doresc sa-l folosesc la tara alimentind hidroforul din butoi cu capacitate mare ce se va afla linga hidrofor, intrebarea mea este: se introduce aer in instalatie inainte de pornire si la ce presiune? Butoiul de bere rezista?

  1. Sistemul va funcţiona fără probleme, indiferent dacă veţi introduce sau nu aer sub presiune în instalaţie. Dacă veţi opta pentru prima varianta, atunci luaţi în calcul o presiune de maxim 1,5 bari.
   În privinţa rezistenţei butoiului de bere: aşa cum aţi spus deja, el este proiectat pentru o solicitare de maxim 4,1 bari. În mod normal, va rezista dacă presostatul este (sau va fi) reglat să oprească pompa la maxim 3 bari. Pentru şi mai multă protecţie, se poate monta o supapă de siguranţă de 3 bari.

    1. Buna ziua! Prin aceleasi emotii am trecut si eu! Da , rezista! Eu am cumparat doua butoaie de bere inox dar noila 200 ron/buc. Bag cu compresorul presiune de 5 atm si e totul in regula! Am inlocuit doar bazinul hidroforului care imi spargea mereu membrana (basica) cu cele doua butoaie inox de 50 litri fiecare, legate in serie iar la unil din butoaie, in dopul (sudat de butoi) butoiului , am infiletat un ventil de la piese auto pt camere de aer combine sau tractoare agricole , pe unde conectez compresorul din cind in cind readucind presiunea din perna de aer din butoaie, la 1,5 atm. Aceasta instalatie imi deserveste 5 bucatarii si 9 bai, fara probleme! Va doresc succes!

     1. Buna. Am o rugaminte la tine,imi poti explica mai exact cum ai atasat ventilul in dopul butoiului si ce fel de ventil??? Si alta intrebare: Bagi presiune in butoi/butoaie cand sunt goale,adica inainte de a baga apa in ele??? Daca ai niste poze m-as bucura sa imi arati mai explicit si sa mi le trimiti printr-un email la adresa electrician_timisoara@yahoo.com. Iti multumesc mult

      1. Buna seara! Banuiesc, nu acum se sarbatori, vreti sa rezolvati problema! Va promit ca dupa sarbatori o sa revin cu poze si fitingaria folosita de mine! Un an bun sa aveti!

        1. Buna,imi puteti trimite va rog pozele cu fitingaria si modul in care a-ti sudat dopul de butoi si apoi cum a-ti pus ventilul si ce fel de ventil.Va rog mult,as ramane recunoscator daca m-ati ajuta cu detalii plus poze.Va multumesc.Eu am butoaiele dar nu stiu cum sa le pun ventilul si sa le leg la racordul cu 5 cai mai exact cum sa pun stunt de 1 tol.

   1. Tot nu a-ti raspuns la intrebarea ce vi-a pus-o…..si anume: CAND(INAINTE DE A DA DRUMUL LA APA SAU DUPA CE AI DAT DRUMUL LA APA) SE BAGA PRESIUNE IN BUTOIUL DE BERE SI PE UNDE???…

    1. Buna seara, Marian! Cu un pic de logica, vei afla singur raspunsul la intrebarea:inainte sau dupa… Se poate baga si inainte (cind butoaiele sint goale si apoi apa dar se poate si invers ! De ce ? Simplu! Ai sa fii nevoit ca la o anume perioada de timp, cind vezi ca pompa porneste prea des, aproape cum deschizi un consumator(robinet) instantaneu. Asta inseamna ca s-a diminuat presiunea pernei de aer . atunci bagi presiune in butoaie. Eu bag cam 2 – 2,5 presiunea pernei de aer pt ca oricum surplusul de presiune este scos odata cu apa ce curge la robinet si anume pina cind se creaza un echilibru intre coloana de apa ce duce la bai , bucatarii, vas weceu etc. (greutatea acestui volum de apa se echilibreaza cu presiunea din perna de aer) . Se poate aplica o formula de calcul dardar e foarte complicata, accesibila doar oamenilor cu studii in dinamica fluidelorfEu am folosit doua butoaie de bere noi , inseriate si bag presiune totala 5 – 5, 5 atm. (perna de aer plus presiunea apei) . Mentionez ca eu bag asa presiune pt ca am multi consumatori(9 bai, 5 bucatarii, etc) Pe unde reincarci presiunea pernei de aer? Pe un ventil. Miine sau poimiine voi posta poze si fitingurile folosite de mine la cererea expresa a unui domn din Timisoara care mi-a trimis adresa de email. Sper sa fie edificatoare! O seara buna sa ai!

 9. Tare rau tutorialul (bun)!!! Dar in timp am inteles ca volumul aerului din butoi scade, ce facem? desfacem instalatia sa ia aer sau are si o valva pe undeva unde nu se vede?

   1. Multumesc pentru promptitudinea raspunsului, dupa ce m-am mai interesat in stanga si-n dreapta am montat si o valva in partea de sus a butoiului (am fost prea ocupat cu hidroforul ca sa mai intru pe net sa vad raspunsul si i-mi pare rau, era o idee mai buna) in rest am lucrat dupa schema dumneavoastra numai ca am pus un butoi de 50L si unul de 30L, problema este ca la 10L de apa porneste pompa, cam putin zic eu pentru 80 de l, presiunea de pornire am setat-o la 1.5 si cea de oprire la 3.5, care-i baiul? de ce apa asa putina? MULTUMESC MULT !!!!

    1. Mda, 10 litri sînt cam puţini… În condiţii uzuale, la un volum de 80 de litri al acumulatorului hidraulic, ar trebui să existe o rezervă de aproximativ 30-35 de litri de apă.
     Dacă nu luăm în calcul eventualele particularităţi mai puţin uzuale ale instalaţiei, singura explicaţie pe care aş putea-o da este volumul prea mic de aer din acumulatorul hidraulic.

      1. Bine zis : „”teoretic ar trebui sa aveti o rezerva de 30 – 35 litri de apa la un volum de 80 litri”” Eu am doua butoaie a 50 litri fiecare si rezerva de apa e de 12 litri! Am incercat sa maresc presiunea din perna de aer din butoaie la 2 atm si creste intradevar rezerva de apa dar cu putin si pentru scurt timp pentru ca surplusul de presiune din perna de aer , se disipa odata cu apa care curge la robinet. Oricum , dupa 1 – 2 saptamini , trebuie readusa presiunea de 1,5 atm in perna de aer. Mentionez ca instalatia , nu pierde nici un pic de apa. Probabil ca e o lege a fluidelor de compensare a presiunii din instalatie dar aici astept precizari de la adevaratii specialisti in mecanica fluidelor! Eu doar presupun, nu am pregatire de specialitate in acest domeniu

 10. Salut !
  Scuzati-ma daca ma bag ca musca in lapte insa am o nedumerire.
  Sunt la pasul in care trebuie sa rezolv alimentarea cu apa a unei case.
  Am cautat pe net solutii de hidrofoare si am dat peste aceasta instalatie care mi se pare cel putin interesanta.
  Am trecut la treaba si am inceput sa caut materialele necesare si sa vad un cost aproximativ.
  Gresesc eu sau costul (fara pompa) ar fi in jur la 1.000 ron ?
  Cand am ajuns la aceasta suma imediat m-am intrebat: MERITA EFORTUL ? (tinand cont ca trebuie sa cauti stuturi de inox, pe care sa le sudezi de butoaie, timp pierdut la montaj, etc)
  Care sunt avantajele acestei instalatii fata de un hidrofor decent care are un rezervor de 50 litri din otel inox si se gaseste la pretul de cca 650 ron pe piata ?
  Nu intreb din malitiozitate ci pur si simplu caut niste raspunsuri pentru ca repet, schema si ideea acestui sistem mi se par interesante.
  Aici tin sa salut administratorul acestui blog pentru interesul si implicarea de care da dovada. Cu siguranta daca am intanli mai multi oameni de aceasta factura, viata noastra ar fi mult mai frumoasa.
  Cu stima !

  1. Cred că materialele pentru acest model de sistem hidrofor ajung să coste, fără pompă, chiar şi mai mult de 1.000 lei. Părerea mea este că o astfel de investiţie îşi merită banii.
   Pentru o comparaţie cît de cît relevantă, ar trebui să căutaţi un sistem care să aibă un acumulator hidraulic nu doar de 50 litri, ci unul echivalent cu cele două butoaie de inox (100 litri).
   Pentru a vă lămuri în privinţa avantajelor unui sistem hidrofor cu pompă submersibilă faţă de cel cu pompă de suprafaţă, vă invit să parcurgeţi articolul Sistemul hidrofor cu pompă submersibilă de pe acest blog.

   Vă mulţumesc pentru postare şi pentru aprecieri!

  2. Stiu prin ce dilema treceti! Eu in anul 2003, am apelat la un hidrofor Branco de 80 litri. M-a tinut 7 ani. Apoi imi spargea mereu membrana(basica) care costa 200 ron . Se cariase de rugina interiorul buteliei si hidroforul pornea aproape instant. Am recurs acum la inlocuirea hidroforului cu 2 butoaie inox de 50 litri fiecare. . restul instalatiei raminind intacta. Am pus o pompa Grunfos ., pe butelia dezafectata a hidroforului , pompa ca baga apa din bazin in cele doua butoaie inox inseriate . Solutia, are durata nelimitata, inoxul fiind vesnic si am evitat si gustul de apa cu rugina cind mi se spargea membrana de la hidrofor. Cit despre costuri, sintem prea saraci pentru a ne permite lucruri ieftine! Va doresc, o buna inspiratie!

 11. am un hidrofor vreau sa schimb vasul si sa pun un butoi de bere sau sa pun 2 butoaie
  ce avantaj am ca pun doua butoaie de bere la un hidrofor ce trage apa de la 30 m

     1. salut am un hidrofor ce trage apa din put de la 33m am 3 cismele in curte si citeodata nu am apa la una care are distanta de la put 25m afara de asta alimentez si o baie si bucatarie prin centrla …pot pune un butoi de de bere de inox in locul vasului de la hidrofor sau da-mi un sfat ce trebuie sa sa fac sa am presiune si apa fara probleme cu respect

 12. Super instalatie! Am un hidrofor si vreau sa schimb vasul de expansiune cu unul din doua butoaie bere, inca nu am cumparat butoaiele. Te rog sa-mi spui cum racordez fitingul butoiului cu racordul cu cinci cai?… niplu, stut filetat la un capat si sudat la butoi sau… Care model de butoi este cel mai indicat pentru hidrofor.

  1. Pentru a conecta butoiul cu piesa „5 căi”, vei avea nevoie de un ştuţ de 1″ din inox, care va trebui sudat la butoi. Între acest ştuţ şi piesa „5 căi” eu am interpus un racord olandez tot de 1″, pentru a facilita o eventuală intervenţie în acea zonă.
   Nu există un model anume pentru acumulatorul hidraulic, dar este ABSOLUT NECESAR ca acela care va fi folosit în instalaţie să fie din inox alimentar şi să reziste la o presiune a cărei valoare trebuie să fie în concordanţă cu performanţele pompei submersibile (eu aş zice măcar 8 bari).

 13. Salutare,

  Am realizat și eu sistemul din primul articol. Ca o mică paranteză: sistemul „pierdea apa” iar soluția a fost să înlocuiesc supapa de sens pe care am pus-o deasupra pompei cu o clapetă de sens (știu că pare ciudat… dar cred că nu etanșa bine). Dacă tot m-am apucat să sap groapa pentru hidrofor am săpat-o mai mare și mai adâncă, am pus tavanul sub nivelul soluilui (cam cu 35cm) și practic am și un beci în curte. Am probleme cu condensul, dar asta e altă mâncare de pește.

  Revenind on-topic: în butoiale respective ce fel de „bășică” de cauciuc s-a folosit?

  Mulțumesc

  1. Nu s-a folosit nici un fel de „băşică”. Apa este în contact direct cu aerul.

   Off-topic: Nu cred că este cineva în situaţia ta şi care să nu aibă condens. Aşa că măcar poţi să te bucuri de „capra vecinului”. 🙂

   1. Eu nu am condens dar toata instalatia este la subsolul casei(fundatie izolata cu pluvitec), intr-o incapere separata de camera centralelor termice

 14. O idee super tare cu cele doua butoaie de bere care cred eu ca le-ai folosit in loc de vase de expansiune. Si sa stii ca nu gresesti cu nimik atunci cand insisti si te repeti la pasii de montaj folositi in alte tutoriale anterioare. Apropos fitingaraia si toate componentele de unde le achizitionezi, se gasesc toate in comert sau ai tu sursele tale mai aparte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s